Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 19:52
Čas čítania 0:40
Viktor Kniš

Supercelárne búrky sa vracajú na Slovensko, udrú aj s veľkými krúpami. Meteorológovia vydávajú najvyššie výstrahy

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Meteorológovia upozorňujú Slovákov na blížiace sa silné búrky.

Búrky, ktoré sa očakávajú v pondelok večer a v noci na Slovensku, môžu byť sprevádzané prívalovým dažďom, krúpami a silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na sociálnej sieti. Jedno pásmo prehánok a búrok aktuálne podľa meteorológov postupuje na severovýchod cez Moravu a krajný západ Slovenska, ďalšie cez Alpy na východ.


„V okresoch Bardejov a Stará Ľubovňa sa silné búrky s prívalovými zrážkami, bleskovými povodňami a veľkými krúpami vyskytli aj v nedeľu, a tak ďalšie búrky môžu situáciu ešte viac skomplikovať,“ podotkli meteorológovia. Výstrahy pred búrkou platia na celom Slovensku až do utorkového (17. 8.) rána. Ich výskyt súvisí s prechodom studeného frontu cez územie Slovenska.

mapa
Zdroj: iMeteo

„Podľa radarových odhadov sa v oblasti severovýchodného Slovenska vyskytuje supercela. Tá do oblasti prináša extrémne javy ako prudké prívalové zrážky či veľké krúpy,“ informuje portál iMeteo. 

Práve na severe Slovenska očakávajú najsilnejšiu búrku. „V týchto chvíľach sa búrka presúva smerom na východ cez okres Bardejov do okresu Svidník, kde taktiež treba počítať s výskytom mimoriadne nebezpečných sprievodných javov,“ dodali meteorológovia v pondelok večer. 

Domov
Zdieľať
Diskusia