Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2021, 18:11
Čas čítania 1:41
Richard Bonde

Na trh prichádza prenosná herná konzola Steam Deck. Je výkonnejšia než Nintendo Switch, ale aj drahšia

Na trh prichádza prenosná herná konzola Steam Deck. Je výkonnejšia než Nintendo Switch, ale aj drahšia
Zdroj: Valve
TECH HERNÉ KONZOLY
Uložiť Uložené

Predávať by sa mala začať v decembri.

Steam, jedna z najznámejších herných platforiem, sa už o pár mesiacov z bežných počítačov rozšíri aj na originálny hardvér. Valve, vývojár Steamu, predstavil novú prenosnú hernú konzolu. Informoval o tom portál Zing.

Odporúčané
Nové Nintendo Switch má len vylepšený displej, no stojí viac ako Xbox Series S Nové Nintendo Switch má len vylepšený displej, no stojí viac ako Xbox Series S 6. júla 2021, 16:56

Nová konzola sa volá Steam Deck a predávať by sa mala začať už v decembri tohto roka. Podľa slov výrobcu sa na nej budú dať hrať všetky hry, ktoré pracujú na iných zariadeniach – stačí sa len prihlásiť svojím Steam účtom.

Nová herná konzola Steam Deck.
Nová herná konzola Steam Deck. Zdroj: Steam Deck

Špecifikácie

Steam Deck má v sebe akcelerovanú procesorovú jednotku, ktorá sa skladá zo 4-jadrového AMD procesora s architektúrou Zen 2 a z 8-jadrovej grafickej karty s architektúrou RDNA 2, ktorá bude mať až 1,6 TFLOPS hrubého výkonu.

Konzola bude mať 7-palcový dotykový LCD (nie OLED) displej s rozlíšením 1 280 × 720 pixelov a obnovovacou frekvenciou 60 Hz. K bezproblémovému chodu hier prispeje LPDDR5 operačná pamäť s kapacitou 16 GB.

Konzola bude mať aj relatívne slušnú výdrž batérie. Náročnejšie hry vydrží ťahať minimálne 2 hodiny a jednoduchšie sa na nej budú dať hrať až 8 hodín. Všetky špecifikácie sú dostupné na oficiálnej stránke výrobcu.

Možnosti

Skvelou vychytávkou konzoly Steam Deck je aj to, že môže slúžiť aj ako plnohodnotný herný počítač. Napriek tomu, že má dva trackpady, dva joysticky, tlačidlá A, B, X, Y, ďalšie tlačidlá vzadu, D-pad a dotykový displej, nemusí byť nutne držaná iba priamo v rukách.

Odporúčané
Vyskúšali sme si novinku značky Lenovo. S handheldom Legion Go si svoje obľúbené hry zahráš kdekoľvek Vyskúšali sme si novinku značky Lenovo. S handheldom Legion Go si svoje obľúbené hry zahráš kdekoľvek 27. februára 2024, 13:00

Ku konzole sa dá pripojiť externý monitor s možným rozlíšením až 8K pri frekvencii 60 Hz alebo 4K pri 120 Hz. Takisto sa do konzoly bude dať pripojiť externá klávesnica, myš aj reproduktory. Na konzole bude dostupný aj Steam Workshop.

Screenshot z používateľského prostredia konzoly Steam Deck.
Screenshot z používateľského prostredia konzoly Steam Deck. Zdroj: Steam Deck

Porovnanie

Vzhľadom na to, že konzola Steam Deck sa ešte nedostala do rúk hráčov, podľa špecifikácií je ťažké odhadovať jej možnosti a schopnosti. Je však takmer isté, že ponúkne vyšší výkon ako konkurenčné Nintendo Switch.

Výhodou konzoly od Nintenda je však OLED displej, ktorý ponúka presnejšie farby a hlbšiu čiernu. Obe konzoly majú rovnaké rozlíšenie, 1 280 × 720 pixelov, ale Steam Deck má LCD displej, ktorý nie je taký kvalitný ako OLED displeje.

Prekvapivo, Steam Deck je aj napriek žiadnemu aktívnemu chladeniu a naozaj kompaktnej veľkosti porovnateľný s konzolou Playstation 4. Hrubý grafický výkon osemročnej konzoly od Sony je približne 1,8 TFLOPS, čo je len o kúsok viac ako 1,6 TFLOPS, ktoré ponúka Steam Deck.

Odporúčané
Xbox už nepredáva iba herné konzoly a hráčske príslušenstvo. Na trh prichádza s chladničkou Xbox už nepredáva iba herné konzoly a hráčske príslušenstvo. Na trh prichádza s chladničkou 14. júna 2021, 13:07

Cena

Cena konzoly Steam Deck bude začínať na hodnote 419 €, pričom tento variant bude mať iba 64 GB úložiska. Za 256- alebo 512-gigabajtovú verziu si používatelia budú musieť priplatiť po 130 €. Úložisko sa však bude dať rozšíriť micro-SD kartou.

Napriek tomu, že konzola sa bude oficiálne predávať až v decembri, zarezervovať sa bude dať od 19.00 h v Steam obchode. Záujemcom bude doručená v najskoršom možnom termíne, podľa výrobcu ešte koncom tohto roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia