Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2021 o 16:56
Čas čítania 1:27
Dominik Vetrák

Nové Nintendo Switch má len vylepšený displej, no stojí viac ako Xbox Series S

Nové Nintendo Switch má len vylepšený displej, no stojí viac ako Xbox Series S
Zdroj: Nintendo
TECH NINTENDO SWITCH
Uložiť Uložené

Nintendo v októbri vydá vylepšenú verziu 4-ročného Switchu.

Nintendo ohlásilo vydanie nového modelu Nintendo Switch (OLED model) na 8. október 2021. Ani po 4 a pol roku od vydania prvého modelu však hráči nedostanú verziu s poriadne vylepšeným hardvérom. Hranie množstva hier na tejto konzole tak bude stále problematické.

Odporúčané
Recenzia: Ratchet & Clank: Rift Apart – je to skutočne najkrajšia hra na svete, na ktorú sa nechytá nič iné? Recenzia: Ratchet & Clank: Rift Apart – je to skutočne najkrajšia hra na svete, na ktorú sa nechytá nič iné? 8. júna 2021 o 16:00

Pre slabšie a zastarané technické komponenty niektoré hry nedokážu zvládnuť ani stabilných 30 fps a najmä tie väčšie tituly vyzerajú oproti verziám na PS4/Xbox One otrasne (taký Doom Eternal by sme na tejto konzole skutočne hrať nechceli). V skratke: konzola potrebovala lepšiu verziu, niečo v štýle Xbox One X či PS4 Pro, ktoré minulú generáciu konzol oživili a dokázali hráčov potešiť lepším výkonom. 

Nintendo namiesto toho nepridalo žiadne nové funkcie, akurát zlepšilo displej. Jednak je o čosi väčší (7 palcov namiesto 6,3) a jednak ide o kvalitnejší OLED displej. Nová verzia ťa však vyjde na približne 350 eur, takže o necelých 100 eur viac ako obyčajný Nintendo Switch. Stojí ti vylepšený displej za to?

Nový, lepší Switch bol v očiach mnohých „insiderov“ prakticky istý. Užívatelia na rôznych fórach s pravdivými zákulisnými informáciami prichádzali s odhaleniami, že nový Switch bude skutočným upgradom. Aj preto je dnešné oznámenie takým veľkým sklamaním.

Konzola má vraj aj lepší zvuk a internú pamäť úložného miesta na hry a uložené pozície z nich na úrovni 64 GB (pôvodná verzia má 32 GB), no ďalšie dôvody na kúpu v podstate neexistujú. O trochu lepší stojan a LAN pripojenie kvôli stabilnejšiemu internetu skutočne nie sú významné faktory. Žiadne 4K, žiadne bluetooth audio, žiadna technológia DLSS... Každý, kto čakal „Pro“ verziu, je dnes sklamaný.

Zároveň to však môže znamenať, že Switch 2 či skutočný upgrade konzoly je bližšie, než sme si mysleli. „Pro“ verzie konzol slúžia na predĺženie životnosti generácie. Keď teda žiadna neexistuje, nová generácia konzoly by mohla prísť skôr. 

Nintendo Switch OledNintendo Switch OledNintendo Switch OledNintendo Switch Oled
Zobraziť galériu
(4)

2017: Nintendo Switch
2019: Nintendo Switch Lite
2021: Nintendo Switch OLED

2023: Nintendo Switch 2?

Aj takto by mohol vyzerať plán pre generáciu Nintendo Switch. Našťastie, na Switch je stále čo hrať a každoročne na konzolu vychádzajú zaujímavé exkluzivity. Realita, že budeme radi, ak ich budeme hrať aspoň v 30 fps, je však veľmi smutná. 

P. S.: Za 350 eur si môžeš kúpiť next-gen konzolu Xbox Series S s minimálne polročným predplatným Game Pass, takže si k tomu zahráš stovky hier „zadarmo“. Sám sa rozhodni, čo sa oplatí viac.

Anketa:
Kúpiš si Nintendo Switch OLED?
Áno (Switch už mám)
Nie (Switch mám a tento upgrade mi za to nestojí)
Áno (Switch ešte nemám a túto verziu si zaobstarám)
Nie (Switch nemám a radšej si počkám na Switch 2)
Áno (Switch už mám)
5 %
11 Hlasov
Nie (Switch mám a tento upgrade mi za to nestojí)
39 %
80 Hlasov
Áno (Switch ešte nemám a túto verziu si zaobstarám)
17 %
34 Hlasov
Nie (Switch nemám a radšej si počkám na Switch 2)
39 %
81 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia