Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2021, 11:20
Čas čítania 2:37
Dominik Vetrák

Ako by vyzerali USA, keby nacisti a Japonci vyhrali druhú svetovú vojnu? The Man in the High Castle ukazuje alternatívnu minulosť

FILMY A SERIÁLY THE MAN IN THE HIGH CASTLE
Uložiť Uložené

Seriál, ktorý dokáže urobiť aj z nacistu či japonského vraha sympatickú postavu.

Píše sa rok 1962 a deti v USA nepoznajú slobodu a demokraciu. Nacisti, Japonci a ich spojenci totiž vyhrali druhú svetovú vojnu. Washington je zrovnaný so zemou a USA sú rozdelené na neutrálnu zónu a dve oblasti, ktoré ovládajú Japonci a nacisti. Existuje odboj, no je roztrúsený, príliš malý a zakaždým tvrdo trestaný. The Man in the High Castle zobrazuje alternatívnu históriu, keď nacisti a ich ideológia ovládli svet a ich vzťahy s Japonskom sú na veľmi zlej úrovni, takže hrozí ďalšia vojna. 

V centre diania sa ocitajú viaceré postavy vrátane žida Franka, jeho priateľky Julianny a ďalších členov odboja. V centre diania je aj John Smith, ktorý po prehre USA prešiel na stranu nacistov a plní pre nich významnú funkciu.

Odporúčané
10 najočakávanejších kinofilmov do konca roka 2021 10 najočakávanejších kinofilmov do konca roka 2021 6. júla 2021, 9:30

Dve významné postavy figurujú aj na strane Japoncov. Hlavného vyšetrovateľa v Kempeitai (japonská tajná polícia) si obľúbiš aj napriek tomu, že je to chladnokrvný vrah. Ministra obchodu si zase zamiluješ, avšak len do 3. série. V tej poslednej, 4. sérii totiž nefiguruje. Tvorcovia ho vyškrtli zo scenára a z príbehu po tom, čo sa herec upísal inému seriálu. Vyriešenie odchodu herca v deji je náhle a nedáva veľmi zmysel – asi ako celá 4. séria. 

Na začiatku je seriál veľmi pútavý, predstavuje jednu zaujímavú a originálnu postavu za druhou a slušne rozvíja ich charaktery a dejové línie. Postupne sa hlbšie ponárame do nacistickej ríše aj japonského impéria a spoznávame dôležité postavy vo výkonnej moci. Seriál sa však začne ponáhľať, uponáhľane uzatvára niektoré dejové línie a na iné zase úplne zabúda. Dôležité postavy z prvých dvoch sérií v posledných dvoch takmer ani neuvidíš a z ničoho nič zmiznú z deja po tom, čo v ňom urobia niečo naoko významné. 

Je jasné, že Amazonu so seriálom došla trpezlivosť, a tak tvorcom oznámil, že ho musia čím skôr ukončiť. Alebo sa tak jednoducho rozhodli samotní tvorcovia (niečo ako showrunneri Game of Thrones, ktorí chceli seriál ukončiť čo najrýchlejšie – a tak to aj dopadlo). Posledná, 4. séria často nedáva zmysel (vrátane fakt otrasného finále) a zabolí hlavne fakt, že množstvo skvelo rozbehnutých dejových línií nebolo ukončených alebo nedostali dostatočný priestor zažiariť (napríklad dcéry Johna Smitha). 

Domov
Zdieľať
Diskusia