Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti VIASAT.
24. júla 2021, 10:30
Čas čítania 1:53
Sponzorovaný obsah

Rillington Place je mrazivá miniséria, ktorá ti vyrozpráva príbeh justičného omylu a sériového vraha, ktorému to takmer prešlo

FILMY A SERIÁLY RILLINGTON PLACE
Uložiť Uložené

Adaptácia skutočného príbehu zasadená do temných 50. rokov Londýna ti nedá spať.

Kvalitných minisérií, ktoré mrazia a nedajú ti spať po dopozeraní, nie je veľa, no Rillington Place tieto kritériá spĺňa do bodky. Trojdielny seriál, ktorý už 25. júla o 21.00 h uvedie televízna stanica Epic Drama, vyrozpráva príbeh Timothyho Evansa, ktorý bol odsúdený a popravený v marci 1950 za zločin, ktorý nespáchal.

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Hlavnú rolu Timothyho, chlapca s ťažkým osudom v detstve, hrá Nico Mirallegro. Príbeh sa točí okolo jeho života v mladosti s manželkou Beryl (Jodie Comer), s ktorou sa oženil v roku 1947 a o rok nato sa im narodila dcéra Geraldine. Krátko po svadbe sa mladý pár presťahoval do bytu na najvyššom poschodí na adrese 10 Rillington Place, kde na prízemí žil John Christie (Tim Roth) a jeho manželka Ethel (Samantha Morton). 

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Vzťah medzi Timothym a Beryl nebol ľahký, často u nich dochádzalo k hádkam a fyzickému násiliu, o to viac, keď Beryl koncom roku 1949 oznámila, že je opäť tehotná. Finančná situácia  však páru neumožňovala mať druhé dieťa, preto sa rozhodli pre potrat, ktorý bol v tom čase nelegálny. 

Dej sa ďalej posúva na 30. novembra, keď sa Tim Evans objavil na policajnej stanici s tvrdením, že jeho manželka zomrela po tom, čo jej dal kokteil liekov na prerušenie tehotenstva. Uviedol, že telo odhodil do kanalizácie pred domom. Telo sa pritom počas vyšetrovania nenašlo a Timothy Evans následne zmenil svoju výpoveď. V novom príbehu tvrdil, že sused z prízemia – John Christie – súhlasil s vykonaním potratu a Beryl počas zákroku zomrela. Policajná hliadka však následne našla v plachte zabalené telá Beryl a dcéry Geraldiny v umyvárke na 10 Rillington Place. Obe obete boli pritom uškrtené. 

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Polícia následne začala rýchly proces, v ktorom do troch dní obvinila Tima, porote pritom trvalo iba 40 minút, kým vyniesla rozsudok o vine. Evansa obesili 9. marca 1950. O tri roky neskôr policajti odhalili na 10 Rillington Place niekoľko ďalších tiel a proces sa začal odznova s tým, že mohlo prísť k justičnému omylu. 

Z príbehu tejto temnej dobovej kriminálky ti nebudeme viac prezrádzať a odporúčame ti radšej pozrieť si všetky tri diely minisérie o sériovom vrahovi Johnovi Christiem. Každý diel trvá približne hodinu, takže sa môžeš tešiť na tri kvalitne strávené večery pri televízore s adaptáciou od BBC. 

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Filmári veľmi hodnoverne napodobnili štýl päťdesiatych rokov a vďaka temným farbám a dobovým rekvizitám vytvorili skvelý set, keďže bytový dom na Rillington Place už dnes neexistuje a bol zdemolovaný v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Vzhľad bytového domu vznikal nanovo v štúdiách BBC, neďaleko škótskeho mesta Glasgow. Rovnako tak londýnske lokácie z päťdesiatych rokov boli vytvorené na parkovisku pri štúdiu, niektoré exteriérové scény sa zasa točili v uliciach Glasgowa. 

Ak ťa príbeh tohto masového vraha zaujíma, BBC natočilo v 1971 aj celovečerný film o justičnom omyle Tim Evansa a sériovom vrahovi Johnovi Christiem. Trojdielna temná adaptácia z roku 2016 je však prepracovanejším a herecky kvalitnejším dielom. Preto si nezabudni naladiť Epic Drama už 25. júla o 21.00 h, keď si budeš môcť pozrieť prvú časť.

Späť
Zdieľať
Diskusia