Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2014, 8:10
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

TECH E3
Uložiť Uložené

CD Projekt Red a ich vlajková loď Witcher/Zaklínač pomaly končí svoju púť. Trilógia o Geraltovi z Rivie sa ukončí vo februári budúceho roka a my vám o hre povieme všetko, čo potrebujete vedieť.

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Každý rok k nám zavíta nová RPG od iného vývojára a dá sa povedať, že trh je jemne presýtený priemernými open-world RPG hrami. Našťastie je tu pár štúdií, ktorých kvality a skúsenosti priam predurčujú k výrazne odlišnej, rozumej lepšej hre. Jedným z týchto štúdií je určite aj CD Projekt Red. Poznať ich budete predovšetkým vďaka úspešnej hernej sérii Witcher, teda Zaklínač. Doteraz sme mali možnosť zahrať si prvé dva diely, pričom ten tretí dorazí vo februári budúceho roka na PC a next-gen konzoly.

Od kedy nám páni a dámy oznámili Witcher 3, ubehlo skutočne veľa času a medzitým sme dostali kopec obrázkov, nejaké tie informácie a vďaka E3 konečne aj poriadne gameplay videá. Tie nám, našťastie, pre niekoho aj nanešťastie, odhalili veľa herných mechanizmov ako aj zmien v sérii. Niektoré budú vítané, iné zas nie. Nikdy sa ale nezavďačíte všetkým. Nasledovné odklony od zaužívaných mechanizmov však môžu vyľakať najmä doterajších hráčov Witchera. CD Projekt Red sa očividne snaží prilákať masy a nemáme im to za zlé.

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Začneme všeobecnými informáciami, ktoré vás zaujímajú asi najviac. Koľko ste strávili času hraním Witchera? Ja napríklad 60 hodín, no toto číslo sa teraz rapídne zvýši. Vývojári sľubujú minimálne 100 hodín hracieho času! Vskutku nevídaný úkaz, preto sú na mieste aj obavy z obsahu hry. Skutočne nás dokáže hra zabaviť na 100 hodín v singleplayeri? Áno! Svet Witchera je totiž očarujúci a skutočne obrovský s množstvom vecí, ktoré môžu gameplay natiahnuť. Desiatky jaskýň, rôzne lokality, obrovské vodné plochy, široké lesy a polia, močiary, skaliská a v neposlednom rade hrady, rôzne obydlia, dedinky a sídla. Rozhodne nebudeme trpieť nedostatkom priestoru a skúmanie sveta naberie diametrálne iný rozmer. Bohužiaľ zatiaľ nevieme nič o samotných misiách, no už teraz vieme, že sa v hre objavia postavy z kníh. Skalných fanúšikov a znalcov univerza je viac než málo a mnohí sa na Ciri či Yennefer tešia, hlavne na isté úkony s nimi, o ktoré vo všetkých Witcher hrách nikdy nebola núdza. Áno, Geralt z Rivie je pekný záletník a bobrom nikdy neohrdne, za čo získal patričné sympatie hráčov.

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
 

Zo záberov ponúknutých na E3 vieme, že sa dočkáme prepracovaných močarísk a samozrejme nám bolo ukázané aj užívanie elixírov či mutagénov. Alchýmia ostáva aj naďalej veľmi dôležitým prvkom, bez ktorého hru pravdepodobne neprejdete. Tento prvok tiež prejde istými zmenami, o ktorých sa určite vrelo porozprávame v komentároch. Witcher 3 totižto zásadne zmení náročnosť a hlavne istú formu zábavy tak znamenitú pre RPG žáner. Všetky prísady do elixírov totižto bude stačiť nájsť iba raz! V prípade potreby doplnenia bude stačiť, keď sa prepnete do režimu meditovania. V ňom si dané elixíry, či už na povzbudenie zmyslov čuchu, sluchu a zraku alebo sily a rôznych iných zručností a schopností budete môcť vytvoriť.  Samozrejme ich bude možné piť priamo v boji, ako tomu bolo doteraz. Novinkou sú však mutagény. Tie sa budú môcť používať len pri meditovaní a majú na rozdiel od elixírov dlhodobý účinok, ktorý budete môcť zrušiť alebo zmeniť povahu mutagénu len pri meditovaní. Vývojári sa vyjadrili, že jeden z najväčších problémov RPG hier sú práve prísady, rôzne druhy zberateľností atď., ktoré si počas celej hry zbierame, uchovávame a snažíme sa ich nemíňať, často až zbytočne či prehnane. Spôsob zbierania prísad a samotné vytváranie elixírov sa však môže zmeniť, nakoniec autori majú ešte viac než 7 mesiacov na dokončenie hry.

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Zmenou prejde aj súbojový systém, ktorý by nemal byť ani príliš ľahký, ani ťažký, no z prvého a druhého dielu už vieme, že náročnosť sa zvýšila. Keďže sa autori snažia prilákať do série nových hráčov, naučiť sa oháňať mečom nebude nič zložité, no ovládnutie meča na vysokej úrovni už nebude žiadna maličkosť. Ako iste viete, aj v tretej časti bude mať Geralt dva meče. Jeden normálny pre súboje bežné súboje, druhý, strieborný meč pre súboje s monštrami, prízrakmi atď. Meče ale nebudú jedinou zbraňou. Dočkáme sa aj kuše pre súboj na väčšie vzdialenosti či strieľanie po okrídlených zvieratách. Taktiež samozrejme budeme môcť využívať všetkých 5 znamení, teda magických útokov. Síce ich Geralt v knihách veľmi nepoužíva, lebo ho veľmi vyčerpávajú, no pre potreby hry sa jednoducho ujali a v poslednej hre trilógie budú hrať ešte väčšiu úlohu. Súboje budú totižto dynamickejšie a tentokrát budeme môcť kombinovať priamo útoky mečom a znameniami. Zlepšené boli aj animácie, vlastne boli spravené úplne nanovo, navyše sa Geralt konečne naučil skákať (hurray). Osobne ma ovládanie a zmena súbojového štýlu odradili od hrania Witchera 2, keďže som na neho prešiel ihneď po dohraní príbehu jednotky a teda 60 hodín hrania. To sa zvyká ťažko. Našťastie samotný gameplay a prvky hrateľnosť či ovládania sa nebudú tak radikálne meniť tentokrát, teda aspoň v to dúfame. V každom prípade sa však dočkáme tutorialu, na ktorom si chcú dať autori záležať.

Užite si úžasný trailer z E3

Ako ale vyplniť 100 hodín hracieho času tak, aby nedošlo k stereotypu či nudným úlohám? Ako to už v RPG žánri býva a na čo sme aj pri Zaklínačovi zvyknutí, veľa questov a úloh bude fungovať systémom „Zájdi za istou osobou. Tá ti prezradí informácie, ak jej pomôžeš zabiť monštrum. Monštrum ale musíš nájsť, hľadáš teda bytosti, ktoré ti pomôžu ju lokalizovať. Tie ti ukážu na mape miesto jej výskytu, ak im nájdeš ukradnuté šperky. Zlikviduješ  banditov, vrátiš šperky a dostaneš sa k monštru. To zabiješ, jeho hlavu donesieš osobe na začiatku, ktorá ti prezradí potrebné informácie.“  

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
 

Je jasné, že toto nebude vyhovovať každému, najmä nie hráčom zvyknutým na rýchly postup. Takéto zoznamovanie sa s osobami, rôznymi možnosťami v hre a objavovaním sveta však môže byť nie len zaujímavé ale aj účelové. Objavte skryté jaskyne, chatrče, močiare, vyriešte záhady a získajte poklady. Kúpte si výstroj, zbrane či rôzne predmety, prísady alebo návody. Navyše sa zdá, že príbehovú aj charakterovú zložku ovláda CD Projekt Red na jednotku. Postavy sa zdajú byť zaujímavé a určite si pochutnáme aj na dialógoch. V tých sa samozrejme dočkáme aj možnosti rozhodovania sa. Hráčove rozhodnutia, či už triviálne alebo tie s väčším rozsahom budú meniť okolnosti príbehu a samozrejme aj jeho koniec. Tých bude v hre viac, takže si dávajte veľký pozor na to, čo vykonáte.

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)


Keďže je svet Witchera 3 približne 35krát (!!!) väčší ako v dvojke, po mape budú rozmiestnené tzv. fast travel pointy, teda miesta, po ktorých sa budete môcť pohybovať teleportom. Tie budú určite potrebné, keďže prejsť celú šírku mapy bude trvať plným cvalom viac než 20 minút. Mapa je celkovo rozdelená na tri megasektory. Aby ste ale fast travel pointy získali, musíte ich navštíviť či preskúmať. Okrem získania rýchleho bodu presunu však vyexpíte skúsenosti, spoznáte nových ľudí a získate nové side missions, teda vedľajšie misie. Tie budú zahŕňať aj obľúbené killing monsters, teda zabíjanie oblúd, monštier, prízrakov atď. Prirodzene za to budete dostávať rôzne odmeny, nakoniec je to Geraltova práca. Nemusíte sa ale báť, že počas celej hry bude málo bossov či monštier na zabíjanie. Nedočkáme sa ich totižto len v bájnych úkrytoch, hlavných misiách či ako final bossov. Nachádzať sa budú aj priamo v otvorenom svete a je len na vás, či sa ich vydáte hľadať. V tom vám pomôžu Zaklínačove zmysly, podobné Eagle Vision z AC, nemusia byť ale vždy presné, takže bacha na to po ktorých stopách sa vydáte! Zmenami prešla aj ekonomická časť hry. Stiahnutá koža, chytené ryby, rastliny atď. budete opäť môcť predávať, avšak to nebude také jednoduché. Napríklad na pobrežných mestách nedostanete za ryby toľko, čo vo vnútrozemí. 

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Čo sa týka príbehu, ten vychádza z knižných predlôh, ktorých sa autori veľmi držia. To teší hlavne znalcov kníh. Tí tak nebudú zmätení inými udalosťami či postavami. Samozrejme uvidíme nové, ale aj známe a obľúbené tváre. Nimi sú napríklad Marigold, Triss Ranuncul, trpaslík Zoltan Chiway, kolegovia Witcheri a mnohí ďalší. Pribudne Emhyr var Emreis, cisár Nilfgaardu nahovorený Charlesom Danceom (Tywin Lannister z Game of Thrones) či Ciri a Yennefer, ktoré ste mohli vidieť v traileri. Tak schválne, s ktorou zaľahne najčastejšie (Ciri mu je niečo ako dcéra, takže ju vyškrtnite)? Kopec herných úsekov, záhad či legiend pochádza zo severskej či celkovo európskej mytológie. Nakoniec sa nachádzame v období stredoveku. No a v tomto období samozrejme fungovali aj veľké mestá či hrady. Najväčším mestom bude Novigrad, rozdelený do 4 oblastí. Bude plné tisíckami ľudí a krásnym, no hlavne žijúcim prostredím, čo potvrdzujú aj trailery.

 
Vďaka všetkým týmto informáciám vieme, že Witcher 3: The Wild Hunt alebo aj ako chcete, Zaklínač 3: Divoký Hon ašpiruje na najlepšiu RPG vôbec, rozhodne sa jedná o kandidáta pre hru roka 2015, keďže vychádza 24. februára 2015. Snáď vám naše preview podalo dostatok informácií, my hru budeme samozrejme sledovať aj naďalej. 


Na záver sa pozrieme na pár postáv, začneme s Geraltom, Triss (vľavo) a Yennefer (vpravo, nebojte sa, jej vlasy ešte pekne sčernejú)

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Ciri

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Vesemir

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Eskel

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

 

Lambert

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Emhyr var Emreis

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)

Eredin (leader Wild Hunt/Divokého Honu) a jeho generálovia

Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Zaklínač 3 ako nový kráľ RPG žánru? (Preview, dojmy)
Späť
Zdieľať
Diskusia