Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2021, 11:05
Čas čítania 0:52
Tímea Krauszová

Od júla budú v Európskej únii platiť covidové pasy, na dovolenku sa dostaneš s týmito potvrdeniami

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Európsky parlament schválil zavedenie covidových pasov.

Európsky parlament už definitívne schválil zavedenie covidových pasov, informuje CNN. Platiť by mali už od 1. júla a umožnia voľný pohyb medzi členskými krajinami. Europoslanci zahlasovali za návrh, podľa ktorého budú musieť všetky členské krajiny EÚ a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko uznávať bezplatné potvrdenia o očkovaní, o negatívnom teste alebo o prekonanom covide. Zavedenie do praxe je zodpovednosťou jednotlivých krajín.

Odporúčané
10 historických fotografií: za Ježiša v moči sa mu vyhrážali smrťou, Afričana v zoo vystavovali s opicami 10 historických fotografií: za Ježiša v moči sa mu vyhrážali smrťou, Afričana v zoo vystavovali s opicami 9. júna 2021, 9:28

Dovolenky sa môžu začať

Pre tých, ktorí chcú v lete cestovať, má Únia dobré správy. Oficiálne si budú môcť užívať voľný pohyb medzi hranicami vďaka potvrdeniu o očkovaní a iným certifikátom. Vybrať si budeš môcť elektronický alebo papierový dokument, pričom každý z nich bude mať QR kód. Členské štáty sa dokonca dohodli aj na jednotnom dizajne, dokumenty budú vydávané v angličtine a v štátnom jazyku.

Momentálne ich využíva už osem krajín vrátane Česka, Dánska, Nemecka, Poľska či Grécka. Experti podľa CNN očakávajú, že ďalšie krajiny sa pridajú čoskoro – najmä tie, ktoré v lete očakávajú turistov. 

Na certifikáte budeš mať uvedené, či máš za sebou jednu alebo obe dávky očkovania. Je v kompetencii krajín, či im bude jedna dávka stačiť, aby ťa pustili. Na certifikátoch budú len vakcíny schválené na použitie v Únii, takže Sputnik V či čínsky Sinovac, ktorý sa využíva v Maďarsku, ti voľný pohyb nezabezpečia.

V EÚ majú oficiálne zelenú len vakcíny Astrazeneca, Pfizer-Biontech, Moderna a Johnson & Johnson.

Odporúčané
Takto bude vyzerať covidový pas od Ryanairu. Preukážeš ním, že si zaočkovaný či negatívny Takto bude vyzerať covidový pas od Ryanairu. Preukážeš ním, že si zaočkovaný či negatívny 11. marca 2021, 18:51
Domov
Zdieľať
Diskusia