Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2021, 10:36
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš

Prestaňte liezť ženám do materníc, hromží Cigániková: Čepček si robí promo bludmi, je politicky malý a nemá žiadnu váhu

NEWS JANA BITTÓ CIGÁNIKOVÁ
Uložiť Uložené

V parlamente opäť otvárajú tému interrupcií. Poslanec OĽaNO Čepček prichádza s kontroverzným poľským modelom sprísňovania potratov. SaS ani ďalší koaliční partneri nesúhlasia.

Neriadená strela OĽaNO poslanec Martin Čepček opäť predkladá do parlamentu novelu zákona o sprísňovaní interrupcií.

Podľa poslanca, ktorý sa neriadi koaličnou zmluvou, by ženy mali mať možnosť absolvovať potrat len v prípade, že ich niekto znásilnil alebo ak existuje vážne podozrenie na ohrozenie života matky alebo dieťaťa. Žena musí takéto ohrozenie dokladovať dvoma nezávislými posudkami lekárov. Ide o návrh, ktorý sa približuje tzv. poľskému modelu, pričom podobnú novelu už predkladali aj extrémisti z ĽSNS. 

Na návrh teraz reaguje aj poslankyňa SaS a predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. „Prestaňte liezť ženám do materníc,“ hromží na Facebooku.

Členka SaS si myslí, že ide len o snahu zviditeľniť sa, zároveň to považuje za veľmi lacný pokus, ktorý svedčí o hodnotovej výbave predkladateľa. „To, že si niektorí poslanci robia self-promo zjavne nepriechodnými bludmi, to mi až tak nevadí. To svedčí o ich politickej váhe a malosti,“ konštatuje. 

Odporúčané
Za ľudí sa ďalej rozpadá, Remišová vyhodila Kiskovu pravú ruku Za ľudí sa ďalej rozpadá, Remišová vyhodila Kiskovu pravú ruku 1. júna 2021, 8:06

Cigánikovej prekáža, že poslanec Čepček a ďalší predkladatelia otvárajú túto tému, aj keď na to neexistuje žiadny racionálny dôvod. „Rozbíjajú krehký zmier v spoločnosti, rozdeľujú ľudí na dva tábory, vyvolávajú nenávisť a nevraživosť,“ dodáva Cigániková. Myslí si, že poslanci v skutočnosti nevedia, ako by ženám a deťom mohli efektívne pomôcť. 

Pridáva aj postrehy, na ktoré ako predsedníčka zdravotníckeho výboru dlhodobo upozorňuje. Sprísnenie interrupcií podľa nej automaticky nezníži štatistiku na minimum, počet umelých ukončení tehotenstva totiž prirodzene klesá pre zvyšujúcu sa životnú úroveň„Ak chceme znížiť počet interrupcií ešte viac, musíme prijať komplexné opatrenia a dať ženám možnosti, ako von z ťažkých životných situácií,“ dodáva členka SaS. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia