Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. mája 2021, 18:00
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Smrť Violy Macákovej bola nešťastie, ktoré však nikto nezavinil. Prokurátor vysvetlil, ako mladá učiteľka zomrela

Smrť Violy Macákovej bola nešťastie, ktoré však nikto nezavinil. Prokurátor vysvetlil, ako mladá učiteľka zomrela
Zdroj: Policie SR
NEWS
Uložiť Uložené

Smrť učiteľky angličtiny Violy Macákovej z roku 2019 uzavreli s tým, že ju nespôsobila cudzia osoba. Príčinou smrti je podľa vyšetrovateľa zástava srdca.

Polícia 11. novembra 2019 prijala oznámenie o náleze podchladenej ženy na Prístavnej ulici v Bratislave. Po príchode na miesto policajti zistili, že sa tam nachádza žena s početnými zraneniami po celom tele. Oživiť sa ju nepodarilo.

Bezprostrednou príčinou smrti učiteľky angličtiny Violy Macákovej bolo zlyhanie činnosti srdca, ktoré utrpela pri opakovanom pôsobení tupého násilia. Neboli zadokumentované žiadne stopy po spútaní alebo zviazaní poškodenej ani žiadne zlomeniny členkov.

Trestné stíhanie definitívne zastavili a uznesenie vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave je právoplatné. Ani po roku a pol od začiatku vyšetrovania sa totiž nepotvrdilo, že by mohla byť pri smrti ženy ďalšia osoba. 

Odporúčané
Prípad smrti Violy Macákovej definitívne uzavreli, pozostalá rodina nepodala sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania Prípad smrti Violy Macákovej definitívne uzavreli, pozostalá rodina nepodala sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania 18. marca 2021, 8:02

Prokurátor Matej Izakovič, ktorý prípad dozoroval, denníku SME opísal, s akými informáciami a dôkazmi polícia pracovala. Potvrdil, že Viola Macáková po neskorom odchode zo školy o 23.30 h išla smerom k prístavu. Podľa viacerých kamerových záznamov prešla celú cestu úplne sama a nikto sa pri nej ani nezastavil. Vyšetrovatelia pracovali aj s informáciami od prevádzkovateľov lodí. 

„Nosným dôkazom bol znalecký posudok z pitvy. Keď to zjednoduším, tak sa v ňom konštatuje, že smrť bola spôsobená nešťastnou náhodou v súhre viacerých okolností,“ upresnil prokurátor pre SME

„Znalec to ustálil tak, že najpravdepodobnejšou príčinou bol pádový mechanizmus, čiže opakované pády na nerovný terén viacerými časťami tela – na chrbát, na bok a na sedaciu časť,“ dovysvetlil prokurátor. Ďalším dôležitým dôkazom bol podľa neho posudok z odvetvia psychológie a psychiatrie, z ktorého vyplýva, že Viola Macáková sa mohla nachádzať v duševnom rozpoložení, ktoré mohlo mať vplyv na jej správanie.

Dokazovanie poprelo taktiež informácie niektorých bulvárnych médií o tom, že bola Viola údajne znásilnená.  

Domov
Zdieľať
Diskusia