Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. apríla 2021, 17:21
Čas čítania 1:13
Katarína Danková

Legendárne tenisky Kanyeho Westa sa predali za 1,8 milióna dolárov. Prototyp Nike Air Yeezy 1 teraz môžeš vlastniť aj ty

Legendárne tenisky Kanyeho Westa sa predali za 1,8 milióna dolárov. Prototyp Nike Air Yeezy 1 teraz môžeš vlastniť aj ty
Zdroj: Pierre Suu/Getty Images
NEWS YEEZY
Uložiť Uložené

Legendárne tenisky, ktoré odštartovali spoluprácu Kanyeho Westa s Nike lákajú svojím dizajnom aj históriou. Teraz máš šancu vlastniť časť z tohto páru tenisiek aj ty.

Začiatkom tohto mesiaca nadnárodná aukčná spoločnosť Sotheby’s ohlásila predaj prvého a jediného prototypového páru tenisiek Nike Air Yeezy 1. Včera (26. 4.) spoločnosť oficiálne potvrdila predaj za neuveriteľných 1,8 milióna amerických dolárov.

Odporúčané
adidas predstavil modely Yeezy na jar/leto 2021 adidas predstavil modely Yeezy na jar/leto 2021 16. marca 2021, 23:16

Legendárny pár tenisiek má za sebou hviezdny život. Svoj debut zažil na 50. ročníku Grammy Awards počas vystúpenia Kanyeho Westa s piesňami Stronger a Hey Mama. Po odvysielaní šou sa spustila vlna neutíchajúcich otázok o spolupráci umelca a značky Nike.

Tenisky Nike Air Yeezy 1 potiahnuté čiernou kožou so svietiacou podrážkou sa v roku 2008 stali najvyhľadávanejším kúskom a odštartovali niekoľkoročnú spoluprácu jedného z najväčších mien šoubiznisu s poprednou značkou športovej obuvi.

13-ročný pár tenisiek vyrobili v Nike „Innovation Kitchen“ v Oregone. Autori kultových tenisiek Kanye West a Mark Smith im dali jedinečný vzhľad. Kombinovali dizajnové prvky z niekoľkých skorších topánok značky Jordan a kvôli pohodliu pridali Kanyeho podpisový remienok. Dizajnu pridáva aj červený priesvitný šnúrkový zámok v tvare Y a dotvára tak podpisovú obuv, ktorá by mala stáť na križovatke prémiovej kvality a ikonického dizajnu.

 Nike Air Yeezy 1 Prototype.
Nike Air Yeezy 1 Prototype. Zdroj: Sotheby's Press Release

Odborníci nacenili tenisky na 1 milión dolárov. Nike Air Yeezy 1 však odhady prekročili o skoro jeden celý milión. Online platforma Rares, ktorá sa špecializuje na investovanie do značkových tenisiek, tento prototyp odkúpila a následne ho bude ponúkať ako investičný produkt. Hocikto tak prostredníctvom webu Rares bude môcť vlastniť istú časť tenisiek a zhodnocovať svoje peniaze.

Odporúčané
Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja 21. septembra 2023, 9:30

„Naším cieľom pri kúpe takejto ikonickej obuvi – a kúska histórie – je zvýšiť dostupnosť a posilniť komunity, ktoré zrodili kultúru tenisiek,“ uviedol Gerome Sapp, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Rares.

 Nike Air Yeezy 1 Prototype.
Nike Air Yeezy 1 Prototype. Zdroj: Sotheby's Press Release

Bývalý majiteľ obuvi Ryan Chang povedal: „Miloval som pocit, že mám tento pár vo svojej zbierke, a vždy som obdivoval jeho význam ako kultúrneho artefaktu. Som vďačný, že tento ikonický kúsok ide do dobrých rúk s dovolením spoločnosti Sotheby’s.“

Tento predaj znamenal nový míľnik v aukčnom predaji tenisiek, ktorý zatienili aj predchádzajúce prípady. V minulosti sa predal pár tenisiek značky Nike Moon Shoe za skoro 440-tisíc amerických dolárov či Air Jordan 1, ktorých predaj pred rokom vyniesol 560-tisíc dolárov.

Odporúčané
Spoznáš známe tenisky na základe detailného záberu?    Spoznáš známe tenisky na základe detailného záberu? 20. júla 2020, 7:20
Domov
Zdieľať
Diskusia