Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2021, 17:41
Čas čítania 1:27
Tímea Krauszová

Ministerstvo spravodlivosti posúdilo zmluvu o Sputniku. Podľa neho by jednoznačne mala byť zverejnená

NEWS KORONAVÍRUS SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Stanovisko ministerstva je jednoznačné: zmluva o nákupe ruských vakcín by mala byť zverejnená.

Zmluva o nákupe vakcín Sputnik V by mala byť povinne zverejnená, povedala dnes ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Stanovisko ministerstva označila za jednoznačné. „Je to zmluva, ktorá patrí medzi zmluvy, ktoré majú byť povinne zverejňované, rovnako je to zmluva, ktorá v zmysle infozákona má byť sprístupnená na základe infožiadosti,“ píše sa v oficiálnom stanovisku. Kolíková ho oznámila aj na vláde, konzultovala ho i s podpredsedom vlády Štefanom Holým aj s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Ministerka verí, že zmluva bude v najbližších dňoch zverejnená.

Rezort spravodlivosti vymenoval argumenty za zverejnenie

V podrobnom stanovisku zástupcovia ministerstva vysvetľujú všetky dôvody, prečo by mala byť zmluva, ktorá sa dostala do stredobodu kauzy Sputnik, dostupná pre verejnosť. Tými hlavnými sú, že spĺňa všetky znaky povinne zverejňovanej zmluvy podľa slovenských zákonov: má písomnú formu, podpísala ju povinná osoba (podľa zákona o slobode informácií) a zmluva sa týka nakladania s verejnými prostriedkami. Ministerstvo spravodlivosti teda považuje za jednoznačné, že zmluva má byť zverejnená.

Domov
Zdieľať
Diskusia