Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2021, 11:23
Čas čítania 0:44
Viktor Kniš

Týždeň po odvysielaní reportáže RTVS o úmrtí údajne súvisiacom s AstraZenecy sa z očkovania odhlásilo viac ako 21-tisíc ľudí

NEWS ASTRAZENECA RTVS
Uložiť Uložené

Členka Progresívneho Slovenska zverejnila údaje od ministerstva zdravotníctva.

Skreslené informácie z reportáže RTVS o vakcíne spoločnosti AstraZeneca spôsobili, že počas týždňa od odvysielania reportáže sa z očkovania na Slovensku odhlásilo viac ako 21-tisíc ľudí. Vyplýva to zo zistení členky Progresívneho Slovenska Lucie Plavákovej, ktorá si informácie vyžiadala od ministerstva zdravotníctva na základe infozákona. 

„A keby vás zaujímalo, čo spôsobila jedna slávna reportáž o AstraZenece, ktorá bola odvysielaná dňa 12. 3. V nasledujúcom týždni od 13. 3. do 20. 3. sa odhlásilo z termínu alebo sa nedostavilo na termín očkovania vakcínou AstraZeneca 21 090 ľudí,“ informovala Plaváková. „A ktovie, koľko z tých odhlásených sa následne nakazilo, prípadne skončilo v nemocnici,“ dodala. 

Odporúčané
Polícia pátra po Štefanovi Harabinovi Polícia pátra po Štefanovi Harabinovi 14. apríla 2021, 10:28

RTVS odvysielala približne v polovici marca reportáž o učiteľke, ktorej podali vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Žena zomrela a verejnoprávna televízia spojila úmrtie s očkovaním. Moderátorka zároveň nepriznala konflikt záujmov, keďže zosnulá bola jej dlhoročnou priateľkou.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe pitvy neskôr potvrdil, že úmrtie 38-ročnej ženy v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach nemá súvis s očkovaním. Úmrtie podľa úradu nastalo z dôvodu viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred očkovaním.

RTVS po niekoľkých dňoch oznámila, že za reportáž vyvodila dôsledky a stotožnila sa so závermi komisie, podľa ktorej bol príspevok problematický.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia