Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2021, 16:03
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Obeťou úniku telefónnych čísel a súkromných adries z Facebooku je aj zakladateľ Mark Zuckerberg

Obeťou úniku telefónnych čísel a súkromných adries z Facebooku je aj zakladateľ Mark Zuckerberg
Zdroj: George Frey/Getty Images
TECH FACEBOOK HACKERI
Uložiť Uložené

Hackeri vďaka bezpečnostnej chybe získali osobné údaje viac ako pol miliardy používateľov Facebooku z celého sveta.

Medzi obeťami úniku dát z Facebooku z roku 2019 je aj samotný zakladateľ sociálnej siete Mark Zuckerberg, informuje Business Insider. Okrem neho sa obeťami mali stať aj spoluzakladatelia technologického impéria Chris Hughes a Dustin Moskovitz. 

Únik dát sa týka celkovo 533 miliónov účtov. Bezpečnostná chyba, ktorú už medzičasom opravili, spôsobila, že sú na internete verejne dostupné mená, adresy, dátumy narodenia, informácie o rodinnom stave aj používateľské ID obetí hackerského útoku.

Podľa bezpečnostných analytikov by mohli byť tieto informácie zneužité napríklad tak, že sa budú vďaka týmto informáciám podvodníci vydávať za iné osoby. Dáta by mohli použiť, aby vyzneli dôveryhodne. 

Podľa zoznamu krajín, ktorý zverejnil šéf bezpečnostnej firmy Alon Gal, používatelia zo Slovenska na zozname nefigurujú. Celkovo sa však únik týka 106 krajín vrátane Maďarska, Česka a Poľska. Najzasiahnutejšími sú Egypt a Spojené štáty, v ktorých sa úniky týkajú desiatok miliónov obyvateľov.

Facebook pre Bloomberg potvrdil, že skutočne ide o jeho dva roky staré dáta. Spoločnosť v tom čase chybu odstránila, šíreniu dát však nezabránila. 

Domov
Zdieľať
Diskusia