Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2021, 20:29
Čas čítania 0:37
Jakub Paulík

Sputnik V na Slovensku: kontrolóri majú k vakcíne výhrady

ZAUJÍMAVOSTI OČKOVANIE SPUTNIK V VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Detaily zatiaľ nie sú známe.

Ruská vakcína Sputnik V nie je aktuálne schválená Európskou liekovou agentúrou. V našej krajine mal jej testovanie na starosti Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ten však podľa zdrojov denníka SME vyslovil k vakcíne výhrady. 

Túto informáciu však zatiaľ ŠÚKL nepotvrdil, svoje oficiálne stanovisko zverejní až 6. apríla. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová tvrdí, že laboratórne testy vakcíny Sputnik V sa ešte neskončili. Podľa SME však kontrolóri vakcíny povedali ministerstvu svoje stanovisko už v utorok.

Odporúčané
Boli sme sa pozrieť, či Slováci cestujú na exotické dovolenky z viedenského letiska. Stretli sme aj Majka Spirita (Reportáž) Boli sme sa pozrieť, či Slováci cestujú na exotické dovolenky z viedenského letiska. Stretli sme aj Majka Spirita (Reportáž) 1. apríla 2021, 9:30

Stanovisko ŠÚKL-u nie je záväzné a ministerstvo môže očkovanie Sputnikom V povoliť aj v prípade, že by mal ústav výhrady. Na Slovensku aktuálne od 1. marca skladujeme 200 000 dávok vakcíny Sputnik V. Podľa marcového prieskumu agentúry MEDIAN SK by sa ruskou vakcínou dalo zaočkovať 40 % ľudí.

Ďalších 41 % opýtaných reagovalo negatívne a 19 % respondentov sa nevedelo rozhodnúť. V súčasnosti sa na Slovensku očkuje vakcínami od firiem Astra Zeneca, Pfizer-BioNTech a Moderna. Európska lieková agentúra okrem nich schválila aj americkú vakcínu spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá by mala byť čoskoro dostupná aj pre krajiny EÚ.

Späť
Zdieľať
Diskusia