Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. marca 2021, 16:07
Čas čítania 1:19
Tímea Krauszová

Matovič skončil ako premiér, Zuzane Čaputovej doručil demisiu vlády. Nahradiť ho má Heger

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Vládna kríza sa zavŕšila odstúpením Matoviča. Novú vládu zostaví Eduard Heger.

Igor Matovič oficiálne odovzdal svoju demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej. Jeho demisiou automaticky podala demisiu aj celá vláda. Zostavením novej je poverený Eduard Heger, ktorý získal podporu koaličných strán a má sa stať novým premiérom. 

Vláda by mala tým pádom pokračovať v štvorkoalícii strán OĽANO, SaS, Sme rodina a Za ľudí. Heger je zároveň súčasným vicepremiérom a ministrom financií, ako aj zastupujúcim ministrom zdravotníctva a zastupujúcim ministrom školstva. 

Nový premiér, nová vláda

Nový premiér prezidentke priniesol aj zoznam s menami v novej vláde. Ministrom financií by sa mal stať Igor Matovič, ministrom zdravotníctva zas Vladimír Lengvarský, pre Refresher to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď. Novým ministrom práce by sa mal podľa informácií Denníka N stať Jozef Hlinka zo Sme rodina, Milan Krajniak sa na tento post vrátiť nechcel.

Naopak, do vlády sa vracajú Richard Sulík aj Mária Kolíková na svoje pôvodné rezorty hospodárstva a spravodlivosti, ako aj Ivan Korčok a Branislav Gröhling na ministerstvá zahraničných vecí a školstva.

Novú vládu by Čaputová mohla vymenovať už vo štvrtok. Povedal to Sulík v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

Matovič svoju demisiu oznámil 28. marca. Pre vyriešenie takmer mesiac trvajúcej vládnej krízy vyhlásil, že je ochotný vymeniť sa s Hegerom, a teda obsadiť ministerskú stoličku na rezorte financií. Ustúpil aj od personálnych požiadaviek voči koaličným partnerom. Kríza pôvodne vypukla 3. marca po nákupe ruských vakcín Sputnik V.  Napätie v koalícii však bolo dlhodobé, prispievali k nemu najmä konflikty medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

Rozlúčiť sa stihol už aj na Facebooku. V statuse hovorí, že mu bolo cťou a úsmevne poznamenal, že rok v premiérskom úrade mu zo života zobral desať.

 

Odchádzajúci premiér sa na tlačovke po stretnutí s prezidentkou požiadal ľudí o odpustenie za všetky chyby, ktoré za posledný rok urobil. Nechýbali ani jeho povzbudivé slová: „Nebojte sa, dobre bude,“ a dodal, že „Edovi“ ľudia môžu veriť.

Heger zas Matovičovi poďakoval za jeho „veľké gesto, ktoré v slovenskej politike nemá obdobu.“ Zdôraznil, že Matovič neodstúpil kvôli vraždám a korupcii, ale s cieľom priniesť do politiky pokoj. 

Odporúčané
Mikas varuje pred Veľkou nocou: Nedopusťme, aby sa zopakovalo to, čo na Vianoce Mikas varuje pred Veľkou nocou: Nedopusťme, aby sa zopakovalo to, čo na Vianoce 30. marca 2021, 13:40
Domov
Zdieľať
Diskusia