Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. marca 2021, 19:37
Čas čítania 0:26
Adam Novosad

Morčatá, na ktorých testovali vakcínu Sputnik V, nechali utratiť

Morčatá, na ktorých testovali vakcínu Sputnik V, nechali utratiť
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS SPUTNIK VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Výskumníci nechali morčatá utratiť po úspešnom ukončení testov.

Morčatá, na ktorých v Šarišských Michaľanoch testovali ruskú vakcínu Sputnik V, už nie sú medzi živými. Výskumníci ich po ukončení testov utratili. Skúška toxicity vakcíny dopadla úspešne, pretože sa u hlodavcov neprejavili žiadne známky toho, že by im aplikovaná látka akokoľvek uškodila, uvádza Korzár.

Odporúčané
Slovensko testuje toxicitu vakcíny Sputnik V na piatich myšiach a dvoch morčatách. Nemali by zomrieť ani výrazne stratiť hmotnosť Slovensko testuje toxicitu vakcíny Sputnik V na piatich myšiach a dvoch morčatách. Nemali by zomrieť ani výrazne stratiť hmotnosť 11. marca 2021, 11:30

Spoločnosť Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch na myšiach a morských prasiatkach vykonávala len jeden z mnohých testov, ktoré musel Štátny ústav pre kontrolu liečiv zabezpečiť predtým, ako Slovensko začne vakcínu Sputnik V podávať bežným obyvateľom.

V spolupráci s medicínskymi centrami nielen na území Slovenska, ale aj v iných partnerských krajinách, bolo potrebné zistiť, či je vakcína bezpečná, nespôsobuje závažné zmeny v organizme a či je vôbec účinná. Účinnosť však testuje Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Späť
Zdieľať
Diskusia