Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. marca 2021, 19:01
Čas čítania 6:08
Daniel Mikolášik

Stand-up komička Simona: Rytmus nezaútočil len na mňa, ale na všetky ženy, ktoré so sebou nie sú spokojné (Rozhovor)

Stand-up komička Simona: Rytmus nezaútočil len na mňa, ale na všetky ženy, ktoré so sebou nie sú spokojné (Rozhovor)
Zdroj: RTVS
REFRESHER DOMINIKA NAVARA CIBULKOVÁ RTVS RYTMUS
Uložiť Uložené

Upozorňovať na prešľapy v spoločnosti je špinavá robota, no snažím sa tým reflektovať pravdu, tvrdí v rozhovore Simona Salátová.

Zúžiť dialóg na rovinu urážania výzoru bolo podľa nej prízemné a úbohé. „Som tiež len človek a každá žena má svoje momenty, keď sa cíti neistá,“ hovorí stand-up komička Simona Salátová na margo Rytmusovho body shamingu.

Komička známa zo Silných rečí je stálou tvárou novej relácie RTVS Silná zostava, v ktorej reprezentuje „hlas ľudu“. Počas uplynulých dní však došlo na Instagrame k výmene názorov medzi ňou a bývalou tenistkou Dominikou Cibulkovou po tom, čo ju Simona v relácii konfrontovala s tým, že jej pridávanie fotiek z dovolenky vníma ako nedostatočnú spolupatričnosť.

Do názorovej výmeny sa zapojili aj ďalšie osobnosti, medzi nimi aj raper Rytmus, ktorý sa vysmieval zo Simoninej postavy. S komičkou sme sa rozprávali o tom, ako celý tento spor vníma, ako reagovala na raperov body shaming alebo či plánuje aj po vlne kritiky naďalej pokračovať v Silnej zostave.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo okrem dovolenkovania počas pandémie prekážalo Simone na správaní Dominiky Cibulkovej.
  • Či sa považuje za vzťahovačnú osobu.
  • Ako reagovala na Rytmusov príspevok s upravenou fotkou, v ktorom sa jej vysmieval z postavy.
  • Prečo oceňuje odvahu Jasminy Alagič Vrbovskej a s čím s ňou nesúhlasí.
  • Čo si myslí o pomenovaní „pani v zelenom“, ktorým ju počastovala Cibulková.
  • Či plánuje aj po vlne kritiky naďalej pokračovať v Silnej zostave.
Simona Comedy Salátová
Zdroj: Simona Salátová archív

Ako s odstupom dní hodnotíš diskusiu s Dominikou Cibulkovou v Silnej zostave? Stále si stojíš za všetkým, čo si jej povedala?

V princípe áno. Ja som zastávala názor, ktorý vnímam u väčšiny svojho okolia. V ten deň sa navyše udiali v životoch mojich priateľov tragické udalosti v súvislosti s koronavírusom, takže som to vnímala o to emotívnejšie. Možno by som len upravila niektoré svoje vyjadrenia tak, aby aj širšia verejnosť lepšie chápala, ako som to myslela, a nedochádzalo tak k zbytočnému hejtu.

Odporúčané
Lenka Ježová z TA3: Fotky v plavkách nepovažujem za vyzývavé. Necítim sa previnilo len preto, že som obdarenejšia (Rozhovor) Lenka Ježová z TA3: Fotky v plavkách nepovažujem za vyzývavé. Necítim sa previnilo len preto, že som obdarenejšia (Rozhovor) 14. marca 2021, 12:30

Bolo pre teba náročné nabrať odvahu a v živom prenose ju konfrontovať?

Nebolo to náročné, ja som jej správanie verejne komentovala už aj predtým, lebo z pozície komičky si beriem na zodpovednosť upozorňovať na niektoré spoločenské javy. Nie je to vôbec kvôli tomu, že by som jej niečo závidela. A nebolo to len o tom cestovaní a mrzí ma, že sa tá debata upriamila len na to. Celkovo ma zaráža tá arogancia z jej strany a správanie k „nižšej vrstve“ ľudí. Akoby sa tí nevyvolení nemali právo vyjadrovať.

Ja si myslím, že z mojej strany tam nebol žiaden lynč. Tie otázky som sa pýtala pokojne a snažila som sa len citlivo zistiť, aký je jej názor a z čoho pramení. Pre mňa je podstatou diskusie vyjadrenie názorov oboch strán, vypočutie a snaha pochopiť človeka s opačným názorom. V tomto prípade tam však nedošlo k nijakému pochopeniu. 

Mrzí ma aj to, že Dominika sa ani raz v tej relácii, kde na to mala priestor, za svoje správanie neospravedlnila alebo neprejavila akúkoľvek ľútosť.

Nazvala ťa pani v zelenom. Myslíš, že skutočne nepoznala tvoje meno, alebo sa ťa snažila len uraziť prirovnaním k výzoru?

Určite poznala moje meno. Niekoľkokrát nás pred začiatkom relácie predstavovali. Aj ona sama ho dokonca niekoľkokrát zopakovala. Ona už predtým vnímala ten konflikt, ja som totiž upozorňovala na to, že po návrate z Maldív neabsolvovala povinnú karanténu. Nevedela som totiž, že to neplatí pre zaočkovaných, a aj som sa jej za to verejne ospravedlnila.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

O tom prvom príspevku informovala aj RTVS a už vtedy vedela, do čoho ide, s kým sa stretne a aký mám ja na ňu názor. To, že súhlasila, že do toho pôjde, a sadla si tam, bol pre mňa signál, že chce môj názor počuť a chce sa o tom rozprávať.

Silná zostava
Zdroj: RTVS / Silná zostava


 
Myslíš si, že je vlna kritiky voči Cibulkovej oprávnená? Cestujú totiž aj iné známe tváre, ktoré ľudia až tak neodsudzujú.

Asi to bude tým, že Dominika má na triku viac kiksov ako len tú dovolenku. A opakujem, tu nejde o dovolenky, ale o aroganciu niektorých ľudí. A to nie je len Dominika, upozorňujem aj na rôzne iné osoby. Mrzí ma aj to, že Dominika sa ani raz v tej relácii, kde na to mala priestor, za svoje správanie neospravedlnila alebo neprejavila akúkoľvek ľútosť. Ona prišla s veľmi sebavedomým pohľadom a mne tam práve chýbal nejaký akt ospravedlnenia a spolupatričnosti. Očakávala som od nej úplne inú reakciu.

Počítala si s tým, že sa v relácii ospravedlní?

Myslím si, že nielen ja. Veronika Ostrihoňová, ktorá diskusiu moderovala, jej tam niekoľkokrát kládla otázky, v ktorých jej ponúkala možnosť sa obhájiť a ospravedlniť. Keď sa jej opýtala na to, ako vníma kritiku ľudí, odpovedala slovami „úplne normálne“.

Odporúčané
Dušan Cinkota: Prirovnanie Slovanov ku Game of Thrones ma vydesilo (Rozhovor) Dušan Cinkota: Prirovnanie Slovanov ku Game of Thrones ma vydesilo (Rozhovor) 21. marca 2021, 14:30


Nie je tá kritika voči nej oproti iným dovolenkujúcim celebritám väčšia práve preto, lebo ju možno ľudia považujú za ľahší cieľ? Nebála by si sa rovnakým spôsobom priamo konfrontovať aj Zuzanu Plačkovú alebo Separa, ktorí tiež počas pandémie dovolenkujú?

Ja by som nepovedala, že Dominika je ľahký cieľ. Mne sa práveže rozum zastavuje nad tým, že by som sa mala predtým, ako sa k niekomu vyjadrím, zamýšľať, kto to je a z akej vrstvy pochádza. Najnovšie riešim aj konflikt s Rytmusom a Zuzku Plačkovú komentujem na svojich sieťach dosť často, vzhľadom na jej mnohé prešľapy, vplyv a signál, ktorý vysiela, že sebaúctu si kúpiš v balení so značkovými šľapkami.

Separ zažil ťažký rok, a ako som aj spomínala v relácii, sú rôzne individuálne prípady, keď sa zodpovedné cestovanie berie skôr ako nutná rehabilitácia. Veľmi rada by som ju dopriala každému, lebo nikto to tento rok nemal ľahké, fyzicky či psychicky.

Zúžiť dialóg na rovinu body shamingu bolo úplne prízemné a úbohé.

 
Ako si práve spomenula, k vašej diskusii sa vyjadril aj Rytmus. Ako si reagovala, keď si videla jeho príspevok s upravenou fotkou, v ktorom sa ti vysmieva z postavy?

Zúžiť dialóg na takúto rovinu bolo úplne prízemné a úbohé. Rytmus je pritom človek, ktorého som si vykresľovala trochu inak, ale z toho po včerajšku veľa nezostalo. Dnes v tom pokračuje, takže sa asi ani po vlne kritiky z viacerých strán nespamätal a neuvedomil si chybu.

 
Urazilo ťa to?

Som tiež len človek a každá žena má svoje momenty, keď sa cíti neistá. A v tejto oblasti je to možno ešte viac. Každý máme svoje slabé miesto. Jeho príspevok ma v danom momente veľmi zasiahol a zarmútil.

Simona Comedy Salátová
Zdroj: Simona Salátová archív


 
To, ako sa zachoval, znechutilo dokonca aj jeho manželku Jasminu Alagič. Ospravedlnil sa ti za to?

Nie, Rytmus podľa mňa doteraz ani len netušil, kto som. Podobne ako väčšina ľudí, ktorí sa teraz o mne kriticky vyjadrujú. A tie ďalšie zosmiešňujúce obrázky pridal aj po tom, čo Jasmina uverejnila svoj príspevok, takže si nemyslím, že uňho došlo k nejakej sebareflexii. Jasmina sa dokázala naopak veľmi inteligentne postaviť na stranu Dominiky Cibulkovej.

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

Nesúhlasím však s názorom, že som vykopala dno, ako to napísala Rytmusova manželka, čím myslela, že som Dominiku lynčovala. Ja však proti jej osobe nemám nič, len som kritizovala jej činy. Je to verejne známy človek, rovnako ako ja. Ale bolo to od nej milé a odvážne, že sa postavila proti svojmu mužovi, aby podržala ženy.

Beriem veľmi veľa vecí s nadhľadom, tri roky robím stand-up v prostredí komikov, čiže som na svoju adresu počula už takmer všetko (smiech).
 

Ako na Rytmusov body shaming reaguje tvoje okolie?

Môj partner (stand-up komik Joe Trendy, pozn. red.) sa dlho pohyboval medzi rapermi a má medzi nimi množstvo priateľov. Aj s Rytmusom sa niekoľkokrát osobne stretol a jeho to paradoxne neprekvapilo. A tiež ma verejne podporil na Instagrame, za čo som vďačná. Dostávam takisto množstvo podporujúcich správ a označenia s hashtagom #JeSuisSimona (smiech), čo si veľmi vážim.

Odporúčané
Keď spravodlivosť nie je fér voči tým, ktorí nič zlé neurobili: justičné omyly, ktoré pripravili ľudí o slobodu či dôstojnosť Keď spravodlivosť nie je fér voči tým, ktorí nič zlé neurobili: justičné omyly, ktoré pripravili ľudí o slobodu či dôstojnosť 19. marca 2021, 9:30


Považuješ sa za vzťahovačnú osobu, alebo komici vo svojej podstate berú všetko s nadhľadom?

Beriem veľmi veľa vecí s nadhľadom, tri roky robím stand-up v prostredí komikov, čiže som na svoju adresu počula už takmer všetko (smiech). Do toho mám aj veľmi vtipného 5-ročného syna, ktorý si tiež rád do mňa „kopne“. Nie som vzťahovačná, znesiem aj kritiku, ale neznesiem, keď niekto hlúpo útočí body shamingom.

To sa však netýka len mňa, ale všetkých ľudí, ktorí so sebou v istom momente nie sú spokojní. Rytmus tým zaútočil na viac ľudí, nielen na mňa. Zaútočil na neistotu, ktorá je v niektorých ženách až zakorenená. Je to pre mňa obrovské sklamanie.
 
Mnohé známe osobnosti sa k polarizujúcim témam nerady vyjadrujú, aby si tým nepohnevali iných kamarátov zo šoubiznisu. Nebála si sa aj ty, že ti to môže ubrať na popularite?

Určite sa to aj stalo (smiech). Veľa ľudí, ktorí dosiaľ nemali problém prezdieľať moje vtipné video, sa teraz vyjadrili kritickým spôsobom o mojej osobe, ale neriešim to. Jednoducho komici majú často na starosti tú špinavú robotu, a to upozorňovať na rôzne javy v spoločnosti, aby prostredníctvom toho reflektovali pravdu. Ja taká budem a nezmením sa, ani keby som bola v balíku.


Plánuješ aj po tej vlne kritiky naďalej pokračovať v Silnej zostave?

Áno, my sme len teraz začali a neplánujem skončiť so žiadnou svojou aktivitou. A to môžem sľúbiť aj svojim fanúšikom, že s nimi ani nikdy neskončím kvôli lynču zo strany „vyvolených“. Neprestanem byť sama sebou. Aj keď mnohí by asi boli radšej, keby som v Silnej zostave len ticho sedela a potom po skončení relácie lynčovala Dominiku na Instagrame. Ak je niečo, čo som tým mohla odovzdať ľuďom, tak je to to, že sa nemáš báť nahlas vysloviť svoj názor. A stálo to za ten hejt, ktorý po relácii zažívam.

Simona Comedy Salátová
Zdroj: Simona Salátová archív
Domov
Zdieľať
Diskusia