Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2021, 18:04
Čas čítania 0:48
Tímea Krauszová

Matovič svojimi výrokmi o Sputniku V vyvolal diplomatický škandál na Ukrajine

NEWS IGOR MATOVIČ SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Nevhodný vtip nahneval médiá aj politikov.

Aktualizované 3. marca 2021 o 20:55: Doplnené o oficiálne stanovisko ukrajinského rezortu zahraničných vecí.

Za Sputnik V vraj Rusku prisľúbil Zakarpatskú Ukrajinu. Týmto nevhodným žartom si premiér Igor Matovič pohneval politikov aj médiá na Ukrajine, píše Denník N. Téma je obzvlášť citlivá vzhľadom na anexiu Krymu po vojenskej okupácii v roku 2014.

Odporúčané
Igor Matovič: Dostali sme stotisíc vakcín BioNTech/Pfizer pre Slovensko Igor Matovič: Dostali sme stotisíc vakcín BioNTech/Pfizer pre Slovensko 3. marca 2021, 15:33

Sputnik mal vymeniť za slovenské regióny

Konflikt na Kryme vyvolal vojnu na východe krajiny, tá si k dnešnému dňu vyžiadala tisíce mŕtvych. Premiér sa snažil svoje slová, ktoré povedal počas vysielania v Rádiu Expres, zľahčiť a dodal, že je to len vtip, no na tento „vtip“ už na Twitteri zareagoval aj minister zahraničia Dmytro Kuleba. Nášmu premiérovi odkázal, že vakcíny mal radšej vymeniť za pár slovenských regiónov.

„Škoda, že svojimi nesprávnymi vyjadreniami slovenský premiér kazí veľmi priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal Kuleba. Matovičovu poznámku už komentujú aj ukrajinské médiá. Píše o ňom portál RBC aj televízia Hromadske.

Na premiérove slová už zareagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí aj oficiálnou cestou. V stanovisku žiadajú od Matoviča ospravedlnenie za nevhodné slová. „Takéto „vtipy“ vyznievajú pre ukrajinského ľudu obzvlášť urážlivo v súčasných podmienkach ruskej agresie a ruskej okupácie Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopoľ, ako aj časti ukrajinského Donbasu,“ odkazuje ukrajinská diplomacia.

Domov
Zdieľať
Diskusia