Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2021, 17:55
Čas čítania 1:07
Lukáš Čelka

Na Slovensko dorazila prvá dodávka vakcín Sputnik V. Matovič povedal, že by nemal problém zaočkovať sa ním

Na Slovensko dorazila prvá dodávka vakcín Sputnik V. Matovič povedal, že by nemal problém zaočkovať sa ním
Zdroj: Facebook / OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti
NEWS SPUTNIK
Uložiť Uložené

Slovensko bude môcť podľa ministra zdravotníctva pomocou týchto vakcín zrýchliť rýchlosť vakcinácie až o 40 %.

Na Košické letisko dorazila prvá dávka z dvoch miliónov vakcín Sputnik V, ktoré Slovensko vyrokovalo s Ruskom, informoval o tom prostredníctvom tlačovej konferencie premiér Igor Matovič.

„Pevne verím, že Ruská federácia dokáže plnením zmlúv, že je spoľahlivý partner,“ vyjadril sa premiér s tým, že dnes prišlo na Slovensko 200-tisíc vakcín pre 100-tisíc ľudí. V ďalšej zásielke bude podľa premiéra 400-tisíc dávok.

Odporúčané
Bývalý francúzsky prezident Sarkozy je vinný z korupcie. Súd mu uložil trest tri roky väzenia, z toho jeden nepodmienečne Bývalý francúzsky prezident Sarkozy je vinný z korupcie. Súd mu uložil trest tri roky väzenia, z toho jeden nepodmienečne 1. marca 2021, 17:21

Očkovanie Sputnikom V bude dobrovoľné. Igor Matovič vyhlásil, že sa ešte nerozhodol, ktorou vakcínou sa dá zaočkovať a vraj by nemal problém ani so Sputnikom V. 

Za dve dávky Sputnika podľa premiéra zaplatíme ruskému výrobcovi 19,95 dolára, teda približne 17 eur. Ide vraj o štandardnú cenu, ktorú platia aj iné krajiny.

Očkovanie najskôr o 2 týždne

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího vakcíny dovtedy uskladnia v Imune v Šarišských Michaľanoch, kde budú kontrolovať dodané šarže. Očkovanie bude prebiehať napriek tomu, že vakcínu neautorizovala Európska lieková agentúra. Slovenský ústav pre kontrolu liečiv uviedol, že na jej posúdenie nemá kapacitu. Právne sa tak bude očkovať na základe výnimky ministra zdravotníctva. Mal by ju svojím podpisom udeliť ešte dnes. 

„Napriek schváleným opatreniam postupne pandemická únava spôsobuje, že ľudia čím ďalej tým viac prestávajú fungovať. Práve vďaka vakcíne Sputnik bude možné v najbližšom období zvýšiť tempo očkovania o 40 %. Očkovanie bude dobrovoľné pre tých, ktorí sa chcú zaočkovať touto vakcínou," dodal minister zdravotníctva Krajčí s tým, že k ľuďom sa dostane najskôr za dva týždne. Vakcína je podľa jeho slov vhodná pre všetky kategórie ľudí.

Odporúčané
Šéf Infosecurity: Rusi zaklamali, že Sputnik už na Slovensku posúdili experti. Matovič nás posunul k Orbánovmu Maďarsku (Rozhovor) Šéf Infosecurity: Rusi zaklamali, že Sputnik už na Slovensku posúdili experti. Matovič nás posunul k Orbánovmu Maďarsku (Rozhovor) 2. marca 2021, 10:30

Podľa slov infektológa Pavla Jarčušku je účinnosť ruskej vakcíny viac ako 90 %, a to vo všetkých vekových kategóriách. Tvrdí, že ide o štandardnú adenovírusovú vakcínu a po jej použití môžu nastať vedľajšie účinky podobné vakcíne proti chrípke. Mala by byť podľa neho účinná prinajmenšom proti britskej mutácii covidu.

Domov
Zdieľať
Diskusia