Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2021, 14:24
Čas čítania 0:56
Adam Novosad

Lekár Visolajský: Vakcínu Sputnik by sme mali nakúpiť do zásoby, očkovať môžeme začať po jej schválení

NEWS SLOVENSKO SPUTNIK V VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský však bezpečnosť vidí na prvom mieste.

Nakúpme vakcínu Sputnik V do zásoby. V statuse takéto riešenie navrhol lekár a predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, podľa ktorého by sme mali prijať ponuku opisovanú premiérom Igorom Matovičom. Predseda vlády uviedol, že po dlhom rokovaní s ruskou stranou vraj dokáže zabezpečiť 160-tisíc dávok vakcíny už počas budúceho týždňa.

Odporúčané
Je vakcína Sputnik V bezpečná? Rusko nehovorilo pravdu, nezverejnilo kompletné dáta z výskumu a zrejme jej nemá dosť ani pre seba Je vakcína Sputnik V bezpečná? Rusko nehovorilo pravdu, nezverejnilo kompletné dáta z výskumu a zrejme jej nemá dosť ani pre seba 17. februára 2021, 16:30

Visolajský však upozorňuje, že bezpečnosť je vždy na prvom mieste. „Slovensko je dnes v tak ťažkej a výnimočnej situácii, že ak nám výrobca Sputnik V vie skutočne zabezpečiť 160-tisíc dávok už budúci týždeň, mali by sme ich nakúpiť do skladu a vzhľadom na našu situáciu aj s tým rizikom, že ich neskôr nebudeme môcť použiť,“ píše lekár v príspevku. Vláda by tak mohla zistiť, či sú sľúbené dodávky reálne, alebo ide len o hru. 

 

Moje včerajšie vyjadrenie k Sputnik V bolo k jeho výrobcovi a k politickým hrám okolo tejto vakcíny. Môj názor, čo sa...

Posted by Peter Visolajský on Friday, February 19, 2021

Aj keď Visolajský považuje za jediné bezpečné riešenie registráciu a schválenie vakcíny Sputnik Európskou liekovou agentúrou, vie si predstaviť, že by vďaka podpísaniu informovaného súhlasu mohli ľudia dobrovoľne vakcínu dostať.

„Jedine v prípade, že ak by niekto mal záujem, mohol by podpísať informovaný súhlas, kde by vyhlásil, že si uvedomuje všetky riziká, že si uvedomuje, že daná vakcína neprešla riadnym schvaľovacím procesom jej účinnosti a bezpečnosti a napriek tomu si žiada aby mu bola podaná,“ upozorňuje šéf lekárskych odborov. Očakáva však, že takýchto odvážlivcov bude oveľa menej, než sa zdá na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia