Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. februára 2021, 9:01
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš

Zsuzsová mala tesne po vražde Kuciaka extrémne vysoký tep. Prokuratúra má ďalšie dôkazy vrátane záhadných esemesiek

NEWS
Uložiť Uložené

Úrad špeciálnej prokuratúry predkladá nové dôkazy v prípade vraždy Kuciaka a žiada aj zmenu senátu v prípade, že Najvyšší súd prípad vráti do dokazovania.

Keď sme v auguste 2020 čakali na rozsudok v príapde vraždy Jána Kuciaka, prokuratúra navrhla vykonať ďalšie dôkazy, ktoré objavili v telefóne Aleny Zsuzsovej. Súd ich však zamietol a o vine resp. nevine rozhodol aj s rozpačitým odôvodonením. Pôvodne verejnosť nevedela o čo ide, dnes sa dozvedáme, že by mohli nové zistenia zásadným spôsobom zmeniť dôkaznú situáciu.

Denník SME informuje o charaktere dôkazov – má ísť o sms komunikáciu Zsuzsovej deň po vražde, kedy zásadne zmenila niektoré plány a taktiež záznam jej srdcového tepu. Tep 161 majú podľa SME vodiči Formuly 1 alebo maratónci.

Kočnera a Zsuzsovú však Špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby, za vinných uznal len strelca Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal, šoféra Tomáša Szabóa, ktorý vinu odmietal a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa, ktorý s políciou spolupracuje od začiatku.

Marian Kočner.
Marian Kočner. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Kuciak dostane kres pi..u“

Prokuratúra sa tiež chce opäť vrátiť k niektorým správam z Kočnerovej Threemy ako „Kuciak dostane kres pi..u“ a „pracujem na odj...í čuráka“. Ďalším dôkazom má byť USB kľúč, ktorý našli pri prehliadke domu Mariana Kočnera. Má zachytávať aj videozáznamy zo sledovania novinárov, ktoré mal mať podnikateľ pred vraždou k dispozícii. 

Úrad špeciálnej prokuratúry taktiež žiada opätovné prehodnotenie výpovede Aleny Zsuzsovej ako celku a dodáva, že si v niektorých momentoch protirečila. Súd by sa mal podľa prokuratúry zaoberať aj analýzou pohybu Zsuzsovej a Kočnera deň po vražde a aktivít podnikateľa na internete v období vraždy. 

Podľa obžaloby si vraždu novinára Jána Kuciaka objednal Marian Kočner u Aleny Zsuzsovej a ona následne kontaktovala sprostredkovateľa, ktorý najal vrahov.

 Prokuratúra si napriek oslobodeniu možných objednávateľov myslí, že reťaz nepriamych dôkazov nebola prerušená ani v jednom momente. Rozsudok je však neprávoplatný a potvrdiť alebo zrušiť ho môže Najvyšší súd, ktorý zatiaľ študuje spis.

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46

Problémom je aj senát Ruženy Sabovej

Konkrétny termín zasadnutia zatiaľ nevytýčili. Úrad špeciálnej prokuratúry naviac v odvolaní navrhuje, aby Najvyšší súd odňal prípad senátu Ruženy Sabovej v prípade, že sa rozhodne vrátiť ho do dokazovania.

V minulosti Denník N zverejnil informáciu o osobných rozporoch v senáte, čo malo vyústiť v nejednotné hlasovanie. 

Jána Kuciaka zavraždili 21. februára 2018 v dome vo Veľkej Mači spoločne so snúbenicou Martinou Kušnírovou. Investigatívny novinár prišiel o život kvôli svojej práci, v textoch sa venoval slovenským oligarchom aj talianskej mafii. 

Domov
Zdieľať
Diskusia