Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2021, 6:54
Čas čítania 1:55
Tímea Krauszová

Tí, ktorí vedia kvetnato nadávať, majú lepšiu slovnú zásobu. Podľa vedcov sú nadávky znakom inteligencie

NEWS VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Posledné desaťročia výskumu poukazujú na výhody nadávania, o ktorých naše babky nevedeli.

„Nenadávaj, nehodí sa ti to!“ Najmä dievčatá počúvajú takéto poznámky, no takmer každý rodič a starý rodič svojich potomkol už zahriakol, keď si zanadával. Vraj to nie je slušné, je to prejavom jednoduchších ľudí a nikto vzdelaný to nerobí. Vedci si však po desaťročiach výskumu myslia niečo iné. CNN píše o viacerých zaujímavých výhodách nadávania: ak sa nehanbíš nechať ústam slobodu, tak si zrejme inteligentnejší, tvorivejší a lepšie zvládaš bolesť.

Odporúčané
Recenzia: Fate: The Winx Saga Recenzia: Fate: The Winx Saga 26. januára 2021, 18:38

Prejav inteligencie a úprimnosti

Vedci v štúdii z roku 2015 dospeli k záveru, že dobre vzdelaní ľudia s bohatou slovnou zásobou dokážu vymyslieť viac nadávok ako tí, ktorí sú menej jazykovo zdatní. V štúdii požiadali účastníkov, aby napísali čo najviac slov, ktoré sa začínajú na písmená F, A a S (v angličtine). Ďalšou úlohou bolo napísať čo najviac nadávok začínajúcich na rovnaké písmená. Výsledkom bolo, že tí, ktorí vymysleli najviac slov, zároveň vypísali aj najviac nadávok.

Domov
Zdieľať
Diskusia