Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. januára 2021, 16:45
Čas čítania 1:46
Viktor Kniš

Judita mala vo väzbe zvláštny telefonát s matkou. Čo ukázali kamerové záznamy a výpovede svedkov?

NEWS JUDITA VRAŽDA
Uložiť Uložené

17-ročná Judita je vinná z brutálnej vraždy spolužiaka Tomáša, rozhodol okresný súd v Žiline ešte v závere novembra 2020. Rozsudok je zatiaľ neprávoplatný, keďže sa obhajoba priamo na mieste odvolala.

Neplnoletá Judita dostala za vraždu 16-ročného kamaráta Tomáša trest vo výške 12 rokov a 4 mesiace. Naďalej tvrdí, že skutok nespáchala a rozhodovať tak bude odvolací krajský súd. Judita už verejne opísala, ako sa mal z jej pohľadu skutok udiať. Stále trvá na verzii, ktorá zahŕňa aj neznámeho údržbára, ktorý sa zjavil do dverách a nožom dopichal Tomáša. 

Táto verzia nemá oporu vo výpovediach svedkov ani kamerových záznamoch. Tie totiž naznačujú, že v čase tragickej udalosti sa v bytovom dome nepohyboval žiadny neznámy muž. 

Podľa informácií portálu Topky záznam z kamery nainštalovanej oproti vchodu zachytáva, ako vošli do bytovky Judita a Tomáš, žiadna ďalšia osoba, ktorá by zodpovedala popisu Judity ich však už neskôr nenasledovala. Ani žiadne ďalšie obrazové záznamy z blízkych lokalít nezaznamenali pohyb osoby, aká sa údajne zjavila vo dverách v čase vraždy Tomáša. 

„Bol to muž, mohol byť o hlavu vyšší ako ja, výškou by som ho prirovnala k obhajcovi Misárošovi. Bol to veľký, silný chlap. Mal kratšie tmavé vlasy a zdalo sa mi, že hnedé oči. Tvár mal skôr oválnu a mal mierne strnisko,“ uviedla v popise osoby, ktorá mala spôsobiť zavraždenému Tomášovi desiatky bodných rán.

Odporúčané
Judita podrobne opísala, ako podľa nej došlo k vražde Tomáša: Najprv rezala jablká, potom prišiel tajný elektrikár s nožom Judita podrobne opísala, ako podľa nej došlo k vražde Tomáša: Najprv rezala jablká, potom prišiel tajný elektrikár s nožom 22. januára 2021, 10:39

Záhadný telefonát

Portál Topky zverejnil aj prepis telefonátu medzi Juditou a jej matkou v čase, keď už bola ako obžalovaná vo väzbe. Matka jej zavolala, aby jej oznámila, že sa skutok stal presne tak, ako to mladistvá opísala prvýkrát. „Juditka, ono sa to naozaj stalo, tak ako si myslíš, ako si to pamätáš,“ uviedla podľa zvukového záznamu hovoru matka Judity. Následne dcéru ubezpečila, že dokážu, že sa to nemohlo stať inak.

V prospech Judity svedčili iba znalci skúmajúci rezné poranenia, ktoré mala samotná obžalovaná na ruke. Ona tvrdila, že jej ich spôsobil neznámy údržbár, keď sa snažila ochrániť Tomáša. V podobnom duchu svedčili aj znalci, ktorých si objednala obhajoba Judity. Zhodli sa, že si zranenia nemohla spôsobiť sama. 

Ďalší znalec si už myslel opak. V posudku uviedol, že obžalovaná si svoje zranenia s veľkou pravdepodobnosťou spôsobila sama, či už úmyselne alebo náhodou. 

Judita
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Nože v šuflíku vysvetlila chaoticky

Judita popisovala vo výpovedi aj manipuláciu s nožmi v snahe vysvetliť, prečo sa jeden z nich našiel v jej izbe v šuflíku. Chaotické vysvetlenie pripisuje aj svojim zraneniam a šoku zo situácie. 

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

„Chcela som ísť po ten uterák, tak neviem prečo, ale ten nôž som zobrala so sebou. Potom som prešla do izby, kde som si chcela zobrať uterák. A aby som mohla otvoriť ten šuflík, tak som nôž položila na zem a otvorila šuflík, ale potom som si všimla, že uterák je pod inými ďalšími vecami, tak som to nechala tak a išla do tej komody, čo je v chodbe. Nôž som nechala položený na zemi," opísala Judita podľa portálu Topky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia