Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 16:17
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Minister Krajčí: Od 8. februára možno otvoríme obchody. Slovensko bude v 3. stupni varovania

NEWS LOCKDOWN MAREK KRAJČÍ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na tlačovej konferencii okomentoval súčasnú epidemiologickú situáciu v krajine minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Na Slovensku začínajú zaberať opatrenia. Naša krivka nových prípadov sa pomaly zlomila a pomaly začína klesať, vďaka čomu sa zlepšuje epidemiologická situácia, povedal na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ak to takto bude pokračovať ďalej, postupne budeme môcť uvoľňovať opatrenia.

Odporúčané
Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky 22. januára 2021, 16:10

Uvoľnenia budú od 8. februára rešpektovať ohlasovaný Covid automat. Keby sa situácia vyvíjala rovnako ako doteraz, tak podľa Krajčího prejde Slovensko do 3. stupňa varovania a s výraznými hygienickými opatreniami budeme otvárať obchody či cestovať naprieč okresmi. Všetko však bude podmienené negatívnym testom. Negatívny test ale nebude potrebný na pobyt v prírode.

Minister vysvetľoval, že sa na Slovensku znižuje incidencia nových prípadov, čo sa začína prejavovať nielen na počtoch nakazených, ale aj na situácii v nemocniciach. Tie podľa Krajčího pomaly prestávajú čeliť najväčšiemu náporu pacientov s koronavírusom, ktorí vyžadujú hospitalizáciu. Tieto počty podľa neho pribúdajú už len mierne, a tak dnes v nemocniciach zostáva hospitalizovaných 3 285 pacientov s podozrením alebo potvrdeným Covidom-19.

Odporúčané
Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky 22. januára 2021, 16:10

Mierne sa však zvýšil počet úmrtí, avšak vďaka zlomenej krivke môžeme aj v tomto prípade očakávať postupný pokles obetí. Zatiaľ na Slovensku v priemere umiera na Covid-19 až 94 osôb denne.

Krajčí skonštatoval, že sa zatiaľ podarilo zaočkovať viac ako 90-tisíc obyvateľov, čo nás radí do hornej polovice v rámci miery zaočkovanosti medzi členskými štátmi Európskej únie. 

Pre zaočkovaných obyvateľov však nebudeme zavádzať žiadne špeciálne privilégiá. Minister Marek Krajčí skonštatoval, že sa budeme v rámci Covid automatu posúvať ako celá komunita v krajinye, takže reštaurácie sa pre očkovaných otvárať nebudú. Počas prípadného plošného testovania však zaočkovaní ľudia nebudú musieť ísť na testy.

Domov
Zdieľať
Diskusia