Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2021, 6:12
Čas čítania 0:38
Marián Mauik Biel

Elon Musk venuje 100 miliónov dolárov najlepšiemu projektu na zachytávanie CO2

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Vyhlásil to len na svojom twitterovom účte, viac podrobností sa dozvieme o pár dní.

Podľa tisícov odborníkov je jedným zo všeobecne prijatých dôvodov globálneho otepľovania vysoká koncentrácia CO2 v ovzduší. Prirodzené čističky – stromy – už nestíhajú, a tak vzniklo za posledných pár rokov niekoľko projektov na masívne zachytávanie a filtrovanie CO2. Podľa International Energy Agency je už v komerčnej prevádzke 20 takýchto projektov. Zjavne je však priestor pre inovatívnejší prístup.

Odporúčané
Elon Musk je najbohatším človekom na svete Elon Musk je najbohatším človekom na svete 7. januára 2021, 17:26

Čerstvo najbohatší muž sveta Elon Musk (podľa Bloombergu) na sociálnej sieti tvrdí, že venuje pomerne vysokú sumu projektu, ktorý by spomínaný problém s kysličníkom uhličitým pomohol vyriešiť. Má to byť až 100 miliónov dolárov (približne 82 miliónov eur). Získa ju víťaz tohto projektu.

Viac zatiaľ neprezradil. Ako píše TechCrunch, táto výzva má byť organizačne prepojená s neziskovkou Xprize Foundation, ktorá sa zameriava na podporu vývoja a inovácií. Podľa všetkého by sumu získal projekt, ktorý najefektívnejšie dokáže CO2 zachytávať, či už voľne z ovzdušia alebo priamo v oblastiach s ich vysokým výskytom, ako sú rôzne fabriky. Podrobnosti dotácie má Elon Musk definovať v posledný januárový týždeň.

Domov
Zdieľať
Diskusia