Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2021, 6:56
Čas čítania 1:37
Miriam Rumanková

„Očkovanie nie je liek, pri ňom vám vpichnú malé množstvo vírusu. To isté docielite návštevou na infekčnom,“ píšu na Facebooku.

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO POLÍCIA SR SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Polícia odhaľuje ďalšie hoaxy z facebookových komentárov.

Stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR si na paškál zobrala ďalší komentár spod príspevkov o očkovaní proti ochoreniu Covid-19. Tentokrát sa činil Michal, ktorý to podľa polície riadne rozbalil. Napísal totiž, že očkovanie nie je liek a to isté, čo očkovaním získame, môžeme podľa jeho slov dosiahnuť aj premorením. „Pri očkovaní vám predsa vpichujú malé množstvo vírusu a čakajú ký, sa s tým telo vysporiada. To isté sa dá predsa docieliť aj návštevou na infekčnom oddelení. Mýlim sa?,“ napísal Michal.

Áno Michal, mýliš sa. A pri tom stačí iba trochu pogoogliť alebo pofacebookovať a zistíš, ako sa očkuje proti koronavírusu. Očkovanie nespôsobuje nakazenie sa koronavírusom,“ odpovedali policajti a odporúčajú, aby si Michal pozrel informácie, ktoré poskytuje Štátny úrad pre kontrolu liečiv.

Informácie o očkovaní, ktoré poskytol Štátny úrad pre kontrolu liečiv
·      mRNA je zjednodušene povedané nosič genetickej inštrukcie. Obsahuje návod, pomocou ktorého si ľudský organizmus vytvorí časť vírusu, konkrétne spike proteín. Spike proteín sa nachádza na obale koronavírusu SARS-CoV-2 a pomocou neho koronavírus vstupuje do ľudských buniek.

·      Ľudský organizmus si po očkovaní spike proteín vytvorí sám. Imunitný systém následne tento proteín rozozná ako cudzí a spustí obrannú reakciu a začne tvoriť protilátky a T-bunky. Keď sa v budúcnosti organizmus s koronavírusom SARS-CoV-2 stretne, imunitný systém ho rozozná a dokáže voči nemu bojovať.

·       mRNA nie je pre ľudí žiadna cudzia molekula. Naše vlastné bunky tvoria mRNA vždy, keď chcú vytvoriť na základe našej genetickej informácie proteín. Rovnako sa do našich buniek bežne dostáva aj mRNA cudzieho pôvodu – pri každej vírusovej infekcii sa vírus dostane do bunky a tam sa začne množiť práve produkciou mRNA a bielkovín. Vakcína teda len v kontrolovanom prostredí napodobňuje správanie vírusu, bez toho, aby v našom tele vedela vyvolať infekciu. mRNA z vakcíny v ľudskom tele nezostáva, ale krátko po očkovaní sa rozpadne.

·        mRNA vakcíny predstavujú nový typ vakcín, čo je možno jedným z dôvodov, prečo majú niektorí ľudia z tejto technológie obavy. mRNA sa však skúma už niekoľko rokov v súvislosti s inými ochoreniami a vakcíny proti COVID-19 prešli rozsiahlymi klinickými skúšaniami s desiatkami tisíc účastníkov.

·        Na princípe mRNA je založená vakcína Pfizer/Biontech ako aj Moderny, pričom obe majú registráciu v EÚ.
Odporúčané
PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? 17. januára 2021, 19:57

„Vakcínu môže tvoriť modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu. Samotný adenovírus sa nemôže množiť ani spôsobiť ochorenie. Po očkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek ľudského tela a ľudský organizmus si po očkovaní spike proteín sám vytvorí. Ľudský imunitný systém rozpozná tento proteín ako cudzí a spustí obrannú reakciu,“ uviedla polícia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia