Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2021, 19:12
Čas čítania 1:09
Miriam Rumanková

Igor Matovič ohlásil, že bude celoslovenské plošné testovanie. Následne sa bude opakovať v najpostihnutejších regiónoch

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zákaz vychádzania sa predlžuje do 7. februára.

V nedeľu sa konalo rokovanie vlády, ktorého témou bolo skríningové testovanie obyvateľov na koronavírus. Premiér Igor Matovič oznámil, že za testovanie, ktoré sa uskutoční na celom Slovensku, hlasovali všetci členovia vlády okrem podpredsedníčky vlády SR Veroniky Remišovej.

Kontinuálne testovanie začne už zajtra a potrvá do 26. januára. Zákaz vychádzania sa predlžuje do 7. februára. Od 27. januára bude človek potrebovať na cestu do práce či do prírody test. 

Igor Matovič ohlásil, že bude celoslovenské plošné testovanie. Následne sa bude opakovať v najpostihnutejších regiónoch
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Igor Matovič tvrdí, že ide o perfektnú kombinácu lockdownu a celoplošného testovania. „Pôjde o skríning celého Slovenska,“  povedal premiér a doplnil, že názov tohto projektu sa volá Zachráňme spolu životy. 

Občania sa budú môcť ísť otestovať v mobilných odberových miestach. Samosprávy dostanú od vlády podporu, aby začali zväčšovať svoje kapacity. 

Odporúčané
PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? 17. januára 2021, 19:57

Premiér odprezentoval sedem dôvodov, prečo Slovensko potrebuje celoplošné testovanie. Jedným z nich je britská mutácia, ktorá sa šíri oveľa rýchlejšie ako pôvodný vírus. Doplnil aj dôvod s ekonomickou situáciou a spomenul aj deti, ktoré nechodia do školy. 

Situácia je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího aj naďalej kritická, no čísla vďaka lockdownu klesajú. Napriek tomu povedal, že vláda uvažuje o tom, čo a kedy sa začne otvárať. „Boli by sme veľmi radi, keby sa deti mohli vrátiť do škôl a život by začal o niečo skôr,“ povedal na úvod. Doplnil, že Slovensko je aktuálne v čiernej zóne tzv. Covid-19 automatu.

Podrobne sme spísali detaily o plošnom skríningu v otázkach a odpovediach, ktoré nájdeš TU.

Ako bude prebiehať testovanie 

Testovanie začne hneď zajtra a trvať bude do 26. januára. Podľa slov ministra zdravotníctva Krajčího by sa malo Slovensko rozdeliť na 37 horších a 36 lepších okresov. Po výsledkoch sa v horších okresoch celoplošný skríning zopakuje. Obyvatelia z horších sa budú musieť preukázať novým testom, aby získali výnimku zo zákazu vychádzania, ktorý bude platiť do 7. februára. „Dúfam, že s týmto projektom pôjdu deti do škôl už vo februári,“ povedal premiér a dodal, že čísla nás nepustia.  

Domov
Zdieľať
Diskusia