Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2021, 21:03
Čas čítania 1:50
Viktor Kniš

VIDEO: Demonštranti podporujúci Donalda Trumpa vtrhli do budovy amerického Kongresu, jedna žena bola postrelená

NEWS DONALD TRUMP
Uložiť Uložené

Predpokladá sa, že vďaka víťazstvu v Georgii budú demokrati kontrolovať okrem snemovne reprezentantov aj senát.

Demonštranti sú stále na pozemku amerického Kapitolu, prekonali policajné zábrany a vtrhli do budovy. Policajti a špeciálne jednotky sa ich snažia z budovy dostať von. Politici, ktorí mali v budove hlasovať o novom prezidentovi USA dostali príkaz aby sa ukryli pod lavicami, policajti zabarikádovali vstupy do zasadacích miestností nábytkom a strážili ich s vytiahnutými zbraňami. Podľa stanice CNN zranili demonštranti viacerých policajtov, jedna žena skončila so strelným zranením hrude. Zranená žena je v kritickom stave. 

Približne o 22:00 stredoeurópskeho času sa Američanom prihovoril budúci prezident Joe Biden. Skonštatoval, že nič podobné sa v histórii USA ešte nestalo. Demonštrantov nazval útočníkmi a vyzval Donalda Trumpa, aby sa postavil pred kamery, splnil si svoje povinnosti a ukončil "obliehanie Kapitolu". 

Niekoľko minút po výzve predstúpil pred kamery Donald Trump. Síce demonštrantom povedal, že majú odísť v pokoji domov, na druhej strane však zopakoval klamstvo o tom, že voľby boli zmanipulované a že mu jeho víťazstvo neprávom ukradli. 

Odporúčané
Koľko rokov väzenia hrozí Donaldovi Trumpovi po razii FBI? Vysvetľujeme škandál, pre ktorý extrémisti volajú po občianskej vojne Koľko rokov väzenia hrozí Donaldovi Trumpovi po razii FBI? Vysvetľujeme škandál, pre ktorý extrémisti volajú po občianskej vojne 19. augusta 2022, 12:30

Už niekoľko hodín prebiehajú obrovské protesty priaznivcov Donalda Trumpa práve v čase spočítavania hlasov ktoré rozhodnú o tom, či budú senát ovládať demokrati alebo republikáni. 

Predbežné výsledky na základe 98 % spočítaných hlasov naznačujú víťazstvo demokratov vďaka dvojici kandidátov Raphael Warnock a Jon Ossoff.

Počas čakania na výsledky vtrhli do budovy Kongresu desiatky protestujúcich, ktorí sa dostali do konfliktu s políciou, keď prekonali bezpečnostné zábrany. Kongres, ktorý mal potvrdiť za nového prezidenta Joea Bidena, z bezpečnostných dôvodov prerušil zasadanie a budovu postupne evakuujú.

Podľa portálu NBC News niekto v budove nahlásil bombu a na chodbe zaregistrovali niekoľko podozrivých balíčkov. Záchranné zložky už informovali aj o jednom zranenom. 

Krátko pred vniknutím demonštrantov do Kongresu mal Donald Trump príhovor, v ktorom pripomínal volebné podvody, aj keď súdy opakovane potvrdili, že spočítavanie hlasov sfalšované nebolo. Následne Trump priaznivcov vyzval, aby sa presunuli ku Kapitolu. Keď už protestujúci do budovy prenikli, na Twitteri uviedol, aby zachovali pokoj a vyhli sa násiliu. 

Slovenský minister zahraničných vecí na Facebooku vyjadruje znepokojenie nad dianím v americkom Kongrese.  „USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná. 

Očakávam, že americké inštitúcie zvládnu túto situáciu v duchu právneho štátu. Zodpovednosť je v rukách prezidenta D. Trumpa,“ uvádza Ivan Korčok. 

Domov
Zdieľať
Diskusia