Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2021, 18:12
Čas čítania 0:51
Viktor Kniš

Slovensku dochádzajú zásoby kvalitných AG testov

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko má ďalší problém. Dochádzajú testy a na rad prišli tie nekvalitné od spoločnosti RapiGen. Upozorňuje na to známy matematik.

Na Slovensku sa výrazne znížila pozitivita z antigénových testov, aj keď podľa ministerstva zdravotníctva toto číslo ako jeden z alarmujúcich údajov v posledných týždňoch stúpalo. 

Matematik Richard Kollár to na svojom Facebooku vysvetľuje ako logický jav. „Možno sa niekto po mojom včerajšom poste pýta, ako je možné, že pozitivita PCR testov stúpla na rekordných 35% a zároveň pozitivita antigénových testov klesla na 2,88%,“ píše Kollár. 

Pred antigénovým testom si treba zistiť, či ide o RapiGen – ak áno, lepšie bude izolovať sa, alebo sa testovať inde

Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že Slovensku dochádzajú zásoby z nákupu antigénových testov, a tak v sklade Správy štátnych hmotných rezerv siahli po tých najmenej kvalitných od spoločnosti RapiGen, ktoré štát kúpil od firmy z Košíc. 

Odporúčané
VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? VEĽKÝ PREHĽAD ZÁKAZOV: Ako vyzerá tvrdý lockdown na Slovensku? 1. januára 2021, 10:32

Problémom týchto testov je, že dokážu zachytávať pacientov s rovnakou virálnou náložou menej úspešne ako testy, ktoré používali doteraz. „Ak niekto z Vás ide v týchto dňoch na testovanie antigénovými testami, zistite si vopred, akým testom Vás budú testovať. Ak je to RapiGen, nechoďte v žiadnom prípade. Radšej sa ešte pár dní izolujte a počkajte aspoň do 7.1.,“ radí Richard Kollár.

Práve 7. januára 2021 by mala na Slovensko doraziť nová dodávka kvalitnejších antigénových testov. „Prípadne sa otestujte niekde inde, alebo aspoň ovoňajte olomoucke syrečky,“ dodáva na pobavenie Kollár. Podľa neho však s týmito testami zvládneme aktuálnu zlú epidemiologickú situáciu len veľmi ťažko. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia