Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. januára 2021, 7:38
Čas čítania 1:06
Jakub Paulík

V Česku môže na Covid-19 do leta zomrieť 100 000 ľudí, predpovedá uznávaný vedec

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Slová profesora Jaroslava Flegra nie sú vôbec priaznivé.

Známy český vedec Jaroslav Flegr, ktorý dlhodobo úspešne predpovedá vývoj pandémie koronavírusu, si znova „zaveštil z krištáľovej gule“. Prichádza s novou predpoveďou, ktorá, bohužiaľ, neznie pozitívne. Ako však Flegr zdôrazňuje, dúfa, že sa bude mýliť.

Evolučný biológ Flegr najprv okomentoval súčasné dáta a skonštatoval, že sa situácia oproti októbru napriek opatreniam zjavne zhoršila. Varovný prst zdvihol aj pred nákazlivejšou mutáciou koronavírusu.  „Až se navíc rozšíří infekčnější mutanty, není jisté, že zaberou alespoň ta o dost přísnější opatření, co byla nasazena na podzim v Izraeli,“ napísal.

Nastupujúca vlna pandémie bude podľa profesora Jaroslava Flegra horšia ako tá súčasná. Podľa jeho odhadov si vyžiada o tretinu viac obetí – ďalších 30 000 úmrtí. Pozitívne to Flegr nevidí ani s udržaním českého zdravotníctva. Odhaduje, že s 80 % pravdepodobnosť príde k jeho kolapsu. Flegr tiež kritizuje nastavenú očkovaciu stratégiu a uvádza, že do leta v Česku na koronavírus môže zomrieť až do 100 000 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia