Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2021, 13:44
Čas čítania 1:00
Jakub Paulík

Prezidentka Čaputová: Bol to rok klamstiev, manipulácií, ale aj boja proti korupcii

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Ako vníma slovenská prezidentka rok 2020?

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes pred Slovákov predstúpila v RTVS s novoročným príhovorom. Ocenila v ňom všetkých ľudí, ktorí sa podieľali na boji s pandémiou vrátane vedcov. „Dôverujme vedeckému poznaniu a globálnemu úsiliu vedeckej komunity aj pri vývoji vakcín,“ povedala.

Neskôr ocenila tiež zdravotníkov, policajtov a mnohých ďalších bojovníkov z prvej línie, ale aj učiteľov a učiteľky. Tí si podľa jej názoru zaslúžia uznanie za vyučovanie v nových podmienkach. Spomenula aj deti, ktoré podľa jej slov zažili najväčšiu krízu vo vzdelaní a preto si zaslúžia reformu školstva.

Prezidentka sa okrajovo vyjadrila aj k nedávnym vlnám zatýkania. Tvrdí, že v boji s korupciou sme stihli viac ako za niekoľko predchádzajúcich rokov dokopy.

Výrazne však kritizovala šírenie dezinformácií, ktoré sťažujú boj s koronavírusom. Tento rok bol podľa nej aj „rokom klamstiev, manipulácií, ľudskej hlúposti či sebectva.Vytráca sa pokora pred nepoznaným, povedala. Upozornila na ľudí, ktorí zámerne manipulujú s cieľom ovládať. „Buďte pozorní k zdrojom, z ktorých čerpáte informácie,“ dodala.

Odporúčané
Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie Epidemiológ: Ak sa zmutovaný koronavírus začne rýchlo šíriť po Slovensku, tak je to game over. Nepomôže lockdown ani testovanie 26. decembra 2020, 9:30

Prezidentka tiež nezabudla spomenúť aj obete Covidu-19: „Mnohí z vás stratili blízkych, žiadne slová nenahradia ich prítomnosť, dovoľte mi však vyjadriť aspoň úprimnú sústrasť.

Vyzvala ľudí, aby držali spolu a mysleli na to, že budeme musieť ešte istý čas dodržiavať opatrenia. „Začiatok nového roka ešte nebude ľahký a bude si musieť žiadať obmedzenia. Prosím, vydržme to ešte, požiadala občanov.

Pozrime sa na rok, ktorý nás čaká, dúfajúc, že to bude rok obnovy po pandémii,“ povedala. Slovensko je podľa Čaputovej kvôli pandémii značne rozdelené a niekoho kríza doslova zlomila. „Pre obnovu krajiny sa musíme zomknúť,“ nechala sa počuť na záver.

Domov
Zdieľať
Diskusia