Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 2:24
Viktor Kniš

Psychológ navštívil Lučanského okolo obeda, vylúčil samovražedné sklony. Okolo 17:00 sa pokúsil obesiť na teplákovej bunde

NEWS
Uložiť Uložené

Podľa ministerstva spravodlivosti sa obvinený Milan Lučanský pokúsil o samovraždu.

Generálny riaditeľ ZVJS odstupuje po pokuse Milana Lučanského o samovraždu. Oznámil to na tlačovej konferencii.

Podľa generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Lučanského našli pracovníci väznice pri rozdávaní večere. Na základe prvého preverovania kamerových záznamov vyhlásil, že sa nepreukázalo pochybenie pracovníkov ZVJS. 

Milan Ivan povedal, že si myslí, že prvotné informácie o pokuse o samovraždu z 12. decembra boli vyšetrené dostatočne. „Záver bol taký, že si to spôsobil on drobným poranením. Vylučujeme podozrenie z pokusov o samovraždu aj sebapoškodenie. Aj realizované psychologické a psychiatrické vyšetrenie jednoznačne nepreukázali náznaky samovraždených sklonov,“ dodal riaditeľ ZVJS. „Je to sebavedomý a racionálny chlap, takže v tomto kontexte sa správa aj komunikuje,“ dodal Milan.

Počas uplynulej noci pracovníci ZVJS pracovali na vyhodnocovaní podkladov, podľa ktorých bude možné robiť závery. „Sme otvorení ďalšej previerke alebo kontrole,“ dodal Milan Ivan. 

Podľa Márie Kolíkovej je vyvodenie zodpovednosti generálneho riaditeľa dôvodné, aby bola absolútna dôvera, že nikto nič neskrýva. Odpovedala tak na otázku, prečo Milan Ivan odstupuje, keď konštatuje, že ZVJS nepochybila. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyhlásila, že aj ona zvažovala odstúpenie, vo funkcii zatiaľ zostáva. „Vnímam to tak, že to je aj politická kauza, súvisí to s politikou. Je dôležité, či mám dôveru verejnosti,“ dodala. 

Milan Lučanský v teréne.
Milan Lučanský v teréne. Zdroj: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nemá žiadne pochybnosti o tom, že ZVJS postupovalo správne. Šéfka rezortu tvrdí, že pri prvých informáciách o samovražde z 12. decembra absolvoval Milan Lučanský rozhovor s psychiatrom a žiadna okolnosť ani informácia nenaznačovala, že by sa policajný exprezident pokúsil o samovraždu. 

Podľa ministerky Kolíkovej mal Milan Lučanský pred dvoma týždňami poranenie na krku, ale z dostupných informácií podľa nej nevyplývalo, že by vzniklo pri pokuse o samovraždu. „Bol na psychiatrickom oddelení,“ dodala ministerka s tým, že ho vyšetrili, aby vylúčili informácie z médií.

Psychológ, ktorý konštatoval, že Milan Lučanský nemal samovraždené sklony, má 24-ročnú prax. Naposledy navštívil policajného exprezidenta v deň pokusu o samovraždu okolo 13:00. Lučanský sa o samovraždu pokúsil o pár hodín na to, našli ho o 16:39 pri výdaji večere. Lučanského príslušníci ZVJS kontrolovali každú pol hodinu, naposledy pri ňom teda boli o 16:30.

Okolo 12:00 sa Milan Lučanský stretol s všeobecnou lekárkou, žiadne iné návštevy ani telefonáty počas včerajšieho dňa nemal. 

Podľa informácii Refresheru pôvodne nahlásili Útvare na výkon väzby v Prešove smrť Milana Lučanského už krátko po piatej popoludní. Privolaným záchranárom sa podarilo oživiť ho, následne ho previezli na ARO v prešovskej nemocnici. Na obesenie vraj použil teplákovú bundu.

Zdravotný stav Milana Lučanského sa od včerajšieho dňa nezmenil, je stále kritický, vyhlásil Milan Ivan. 

Mal zobrať 510-tisíc eur ako policajný prezident

Milan Lučanský bol obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. O korupcii v prípade Lučanského vypovedali bývalý funkcionár Norbert Pakši a podnikateľ František Böhm. 

Pakši vypovedal, že keď sa Milan Lučanský stal po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej šéfom polície ako nominant ministerky vnútra Denisy Sakovej, siahol po starých kontaktoch, od ktorých si pýtal za pomoc úplatky

Milan Lučanský mal byť obvinený z toho, že od augusta 2018 až do konca roka 2019 prijal opakovane 30-tisíc eur každý mesiac. Tieto peniaze mali byť súčasťou väčšieho balíka, ktorý si podľa Paksiho delili aj ďalší obvinení v rámci akcie Judáš. Ešte predtým mal Milan Lučanský prijať opakovane úplatky v rokoch 2014 a 2015.

„Vychádza mi to tak, že na mňa vyberal od Böhma peniaze, ktoré si nechával. Preto na Böhma nikdy nedal číslo a vždy bol ako sprostredkovateľ stretnutí. Asi sa bál, že by sa ma sám Böhm možno spýtal, že či som spokojný s financiami, ktoré mi mal poslať,” bránil sa pred súdom Lučanský. Povedal, že pol milióna eur je tak veľa peňazí, že by s nimi musel kúriť.

Krízová linka pomoci poskytuje nonstop, anonymnú a bezplatnú psychologickú pomoc v kríze na čísle 0800 500 333. Ak máš do 18 rokov, určite v prípade potreby kontaktuj Linku detskej istoty na čísle 116 111. 
Domov
Zdieľať
Diskusia