Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2020, 9:40
Čas čítania 4:18
Peter Hlavička

Pánske zvonáče sa vracajú na scénu, či sa ti to páči alebo nie

Pánske zvonáče sa vracajú na scénu, či sa ti to páči alebo nie
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://skaterxl.mod.io/chrome-hearts-levis-patchwork-denim-3-pack/history" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">mod.io</a>
MÓDA
Uložiť Uložené

Nostalgia po móde zo začiatku nového milénia naberá na obrátkach a pánske jeansy sa budú čoraz viac rozširovať.

Svet sa síce v posledných mesiacoch zbláznil, ale nadpis tohto článku nie je úplný blud. Keď sme pred desiatimi rokmi stáli na začiatku éry skinny jeans, ľudia si rovnako nedokázali predstaviť, že napasované nohavice by sa mali stať súčasťou ich šatníka. Ako však ukázal čas, na úzke jeansy sa dokázali postupne adaptovať aj ľudia po 40-ke a rovnakým spôsobom by sme tak mali dnes pristupovať k staro-novej vlne strihov, ktorá získava čoraz viac pozornosti. 

V tomto článku sa dozvieš:
  • Prečo sa zvonáče opäť dostali na scénu
  • Aké strihy zvonových jeansov by si mal poznať
  • Ktoré značky a návrhári stoja na čele novej vlny

Ak sleduješ aspoň jedným okom aj dámsku módu, nohavice rozširujúce sa smerom dolu pre teba nebudú žiadnym prekvapením. Na mólach, ale aj v bežných fast-fashion predajniach, sa totiž vyskytujú už takmer 5 rokov. Keď však v roku 2018 predpovedal magazín GQ znovuzrodenie pánskych zvonáčov na základe kolekcie Demnu Gvasaliu pre značku Balenciaga, ostatné médiá ho okamžite skritizovali

Kolekcia Balenciaga Resort 2019
Kolekcia Balenciaga Resort 2019 Zdroj: Balenciaga

Návrat bootcut, flare alebo split strihov jeansov pritom pre ľudí zaujímajúcich sa o módne trendy nebol vôbec žiadnym prekvapením. Pôdu totiž, ako bolo spomenuté o niekoľko riadkov vyššie, postupne kultivovala dámska móda. Do popredia sa zároveň začali predierať v posledných mesiacoch zabudnuté značky zo začiatku milénia, ako napríklad Chrome Hearts alebo Von Dutch, ktoré sa svojho času kombinovali práve s rozšírenými jeansami.

Netreba zabúdať ani na skate chleby typu Osiris D3 alebo tenisky Nike Dunk, ktoré sa rovnako dostali späť medzi trendy po takmer 15-ročnej pauze, čím rovnako prispeli k znovuzrodeniu bootcut jeansov. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by OFFSET (@offsetyrn) on

Bootcut jeans

Estetika pánskej módy z konca druhej dekády tohto storočia potrebovala kompletnú rekonštrukciu. Z ideálu mužskej slim fit siluety, ktorú definoval ešte v roku 2007 návrhár Hedi Slimane pre módny dom Dior, sa totiž stala nudná obohraná platňa a vykúpenie tak prišlo práve v podobe novej retro vlny nultých rokov. Tá bola, čo sa nahavíc týka, odkazom na kvetinovú generáciu 60-tych rokov a trblietavú disco éru, ktorá sa preniesla do podoby tzv. bootcut jeans

Off-White Bleached Bootcut Jeans (vpravo) Acne Studios 1992 Jeans (vľavo)
Off-White Bleached Bootcut Jeans (vpravo) Acne Studios 1992 Jeans (vľavo) Zdroj: Farfetch

Na stehnách úzky a od kolien rozširujúci sa strih jeansov je u legendárnej značky Levis známy od roku 1969 ako model 517. Už zo samotného názvu sa dá vyčítať, že strih sa u kolien rozširuje kvôli tomu, aby sa pod nohavice zmestili vysoké kožené topánky (boots). Zvoncové zakončenie sa následne počas 70-tych a 80-tych rokov rozširovalo na maximum ale samotné bootcuts ostali takmer bez zmeny. 

Pánske zvonáče sa vracajú na scénu, či sa ti to páči alebo nie.
Zdroj: Levis
Odporúčané
Kam zmizli značky Ed Hardy, Von Dutch alebo Roberto Geissini? Kam zmizli značky Ed Hardy, Von Dutch alebo Roberto Geissini? 4. septembra 2020, 13:30

Nulté roky

Na začiatku nového milénia sme mohli byť svedkami prvého znovuzrodenia bootcut strihu, ktorý sa stal populárnym najmä vďaka pouličnej móde. Zo širokých hip hopových baggy pants sa totiž prešlo na o niečo uhladenejší vzhľad, oblečenie sa zmenšovalo ale pravidlom ostávalo, že topánky musia byť prekryté. 

Pánske zvonáče sa vracajú na scénu, či sa ti to páči alebo nie.
Zdroj: niketalk.com
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90168 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa z bootcut jeansov stalo synonymum nevkusu.
  • Ktorý návrhár stojí za ich znovuzrodením.
  • Aké sú aktuálne varianty zvonáčov.
  • Ako správne zakomponovať rozšírené nohavice do outfitu.
Domov
Zdieľať
Diskusia