Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2020, 6:00
Čas čítania 3:23
Viktor Kniš

Tieto opatrenia platia od dnešného dňa: Kedy nemusíš mať rúško a ako bude fungovať nakupovanie?

Tieto opatrenia platia od dnešného dňa: Kedy nemusíš mať rúško a ako bude fungovať nakupovanie?
Zdroj: TASR - Dano Veselský
NEWS OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ústredný krízový štáb pripravil sériu nových opatrení, ktoré sú poslednou výstrahou pred absolútnym lockdownom krajiny.

Extrémny prírastok takmer 2-tisíc nakazených koronavírusom denne z minulého týždňa prinútil Igora Matoviča zvolať pandemickú komisiu a následne aj ústredný krízový štáb. Ten prijal sériu prísnych opatrení, ktoré majú byť poslednou medzizastávkou pred absolútnym lockdownom krajiny. Všetky opatrenia platia od dnešného dňa do odvolania. Podľa Igora Matoviča v priaznivom scenári by mali platiť dovtedy, kým Slovensko nedosiahne kĺzavý medián 500. V súčasnosti je toto číslo na úrovni 1054.

Úradu verejného zdravotníctva trvalo niekoľko dní, kým dali novým pravidlám aj oficiálnu formu, väčšinu z nich zverejnili len pár hodín pred začiatkom ich platnosti. Prevádzkovatelia reštaurácií, ale aj iných zariadení tak mali veľmi krátky čas na to, aby sa zariadili.

Odporúčané
Posledné opatrenia pred lockdownom: Zavreté prevádzky zruinujú podnikateľov, vraciame sa k rúškam vonku pod hrozbou pokút Posledné opatrenia pred lockdownom: Zavreté prevádzky zruinujú podnikateľov, vraciame sa k rúškam vonku pod hrozbou pokút 13. októbra 2020, 11:15

Väčšinu z nich už poznáme z prvej vlny, tentokrát však bude platiť aj oveľa prísnejšia kontrola, ktorú má zabezpečovať slovenská polícia. Tá bude rozdávať blokové pokuty za nedodržiavanie pravidiel bez upozornenia. Pokuty budú odstupňované podľa toho, na akom rizikovom mieste k priestupku došlo.

Vláda dnes predstavila aj nové kompenzačné mechanizmy, pomoc pre podnikateľov postihnutých koronakrízou sa zvýšila. Kompenzácie by mali dostať reštaurácie, umelci aj zdravotníci.

V tomto článku si prečítaš:
  • Za akých podmienok nemusíš mať rúško v exteriéri
  • Aké možnosti majú v súčasnosti prevádzkovatelia reštaurácií a barov
  • Čo sa zmení v obchodných centrách a kedy môžu nakupovať seniori
  • Čo znamená zákaz hromadných podujatí a koho každého sa dotknú
  • Kde nájdeš aj kompletné znenie nových opatrení

Tieto opatrenia platia od dnešného dňa: Kedy nemusíš mať rúško a ako bude prebiehať nakupovanie?
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Rúška v škole aj v exteriéri

Od dnešného dňa až do odvolania bude povinné mať prekryté horné dýchacie cesty v exteriéri, interiéri a prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy. Každý musí mať prekryté horné dýchacie cesty (aj nos) rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom, či šatkou, a to s výnimkou: 

  • detí do 6 rokov veku,
  • osôb v exteriéroch mimo zastavaného územia obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov,
  • osôb so závažnými poruchami autistického spektra,
  • žiakov so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, 
  • osoby pri výkone športu,
  • fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,
  • osoby nevesty a ženícha pri sobáši,
  • výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu
  • tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania,
  • zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

Nosenie rúšok bude povinné aj pre deti na prvom stupni základných škôl. V materských školách ich tiež dôrazne odporúčajú.

Úplné znenie opatrenia ÚVZ týkajúce sa rúšok nájdeš na tejto stránke.
Odporúčané
Michal Kaščák: Český festival dostal od vlády skoro 10 miliónov korún, nás podržali návštevníci, ktorí nevrátili lístky (Rozhovor) Michal Kaščák: Český festival dostal od vlády skoro 10 miliónov korún, nás podržali návštevníci, ktorí nevrátili lístky (Rozhovor) 13. októbra 2020, 14:00

Zákaz hromadných podujatí nad 6 osôb

Od štvrtka je zakázané usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy, na ktorých by bolo v jednom okamihu viac ako šesť osôb. 

Výnimku zo zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú mať v čase začiatku podujatia negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19. Nesmie byť starší ako 12 hodín. Takéto hromadné podujatia musia byť ohlásené na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred ich začiatkom, pričom treba uviesť presný čas a miesto jeho konania. Pri splnení týchto podmienok možno na podujatí podávať jedlá a nápoje.

Zákaz neplatí pre obrady krstu, sobáša a pohrebu, vrátane ich civilných verzií. Účastníci musia dodržiavať vzdialenosť dva metre medzi osobami, okrem prípadov, v ktorých to vzhľadom na povahu obradu nie je možné. Počet účastníkov v interiéri v jednom okamihu nesmie prekročiť limit jedna osoba na 15 štvorcových metrov.

Výnimka zo zákazu platí aj pre hromadné podujatia nevyhnutné pre realizáciu najvyšších súťaží v hokeji, futbale, hádzanej, basketbale a volejbale.

Úplné znenie opatrenia ÚVZ týkajúce sa hromadných podujatí nájdeš na tejto stránke.

Tieto opatrenia platia od dnešného dňa: Kedy nemusíš mať rúško a ako bude prebiehať nakupovanie?
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Prevádzky, fitness centrá, umelecké predstavenia...

Prevádzkovateľ verejného stravovania (reštaurácie, pohostinstvá, kaviarne, ale aj krčmy a podobne) sa bude môcť rozhodnúť, či podnik zatvorí, alebo ho nechá otvorený a nebude podávať jedlo a pitie vo vnútri. Na terase ho podávať môže. Jedlá a nápoje budú môcť prevádzky predávať zákazníkom zabalené so sebou.

Domov
Zdieľať
Diskusia