Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2020, 15:50
Čas čítania 10:33
Viktor Kniš

Odborníci komentujú miliardový strategický plán moderného Slovenska: Je nekonkrétny, ale ambiciózny, rizík je viac

Odborníci komentujú miliardový strategický plán moderného Slovenska: Je nekonkrétny, ale ambiciózny, rizík je viac
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad toho, čo má súčasná vláda na čele s ministerstvom financií v pláne do rokov 2024 a 2030. Odkiaľ zoberie peniaze a ako sa Slovensko (možno) zmení?

Slovensko dostane od Bruselu 6 miliárd eur, ktoré v rámci Plánu obnovy investuje do oblastí, ktoré ministerstvo financií vyšpecifikuje na základe 119-stranového dokumentu Moderné a úspešné Slovensko.  Ide práve o dokument, ktorý počas leta „promoval“ tajnosťami premiér Igor Matovič. Písal, že dobré veci sa rodia v tajnosti a s ministrom financií Eduardom Hegerom sa nad ránom fotili na selfie s unavenými očami

Autormi dokumentu sú slovenskí analytici a odborníci z verejného sektora. Na pripomienkovaní sa podieľalo približne 100 expertov z mimovládneho a podnikateľského prostredia. Napriek tomu si ekonomický analytik a riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliáš myslí, že ide o ambiciózny, ale nekonkrétny plán. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo si o strategickom dokumente myslí ekonomický analytik z INEKO
  • Prečo je plán ambiciózny, z akými nepopulárnymi reformami môže vláda začať tento rok a čo je najväčším problémom dokumentu Moderné a úspešné Slovensko
  • Prečo pri čerpaní eurofondov hrozia korupčné škandály a neefektívne čerpanie verejných peňazí
  • Ako hodnotia plán ministerstva financií odborníci zo školstva, zdravotníctva, vedy aj digitalizácie

„Je to ambiciózny plán, ktorého splnenie by výrazne prispelo k stabilite verejných financií, aj lepšej kvalite života na Slovensku. Je dobré, že dokument pripravovali analytici z ministerstva financií, ktorí už majú skúsenosť s revíziami výdavkov v jednotlivých rezortoch a teda aj vedia, aké reformy sú potrebné. Predstavený dokument obsahuje najmä rámcové zmeny, na konkrétne návrhy si až na niektoré výnimky musíme počkať,“ hovorí Peter Goliáš z INEKO pre Refresher a dodáva, že je otázne, čo a v akej podobe sa podarí pretaviť  do reality.

Odporúčané
Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor) 3. októbra 2020, 19:07

Minister financií Eduard Heger už na tlačovej konferencii povedal, že cieľom dokumentu je vytvoriť základ pre verejnú diskusiu. „Radi si vypočujeme iný názor na reformy, ktoré sú v tomto dokumente vypracované,“ vyhlásil šéf rezortu financií s tým, že ide o plán za desiatky miliárd eur do roku 2030, nie na jedno volebné obdobie. Zároveň dodal, že v rámci záchranného balíčka EÚ v súvislosti s pandémiou dostane Slovensko „len“ 6 miliárd. 

Zvyšné peniaze bude Slovensko čerpať aj z klasických štrukturálnych eurofondov. „Skôr ako problém z nedostatku peňazí bude problém s našou schopnosťou získané peniaze minúť efektívne a bez korupčných škandálov,“ myslí si riaditeľ INEKO Peter Goliáš. 

Riziko, že peniaze nestihneme vyčerpať, je vzhľadom na doterajšie skúsenosti podľa neho reálne, preto je podľa Petra Goliáša dôležité vyberať už pripravené investičné projekty a zrýchliť procesy stavebného konania, ale aj verejného obstarávania. „Pritom je dôležité, aby rýchlosť nešla na úkor transparentnosti a oslabenia kontrolných inštitúcií. To by totiž znamenalo vyššie riziko korupcie a plytvania verejnými zdrojmi,“ dodáva analytik INEKO pre Refresher. 

Ekonomický analytik Peter Goliáš zostavil podľa svojich preferencií aj rebríček prioritných výdavkov, ktoré by sa mali podľa neho dostať do Plánu obnovy:

1. Investície do vzdelávania, vedy a výskumu:
- pri vysokých školách, vede a výskume podľa princípu "peniaze nasledujú kvalitu", teda vyššie investície (aj kapitálové) do kvalitnejších inštitúcií, podmienkou je meranie kvality
- reforma obsahu vzdelávania na základných a stredných školách a nastavenie merania kvality (napr. cez pridanú hodnotu)
- budovanie kapacít predškolských zariadení podľa regionálnych potrieb a demografie (cieľ je čo najvyššia zaškolenosť v predškolskom veku)
- zabezpečenie online výučby
2. Integrácia sociálne vylúčených skupín obyvateľstva:
- bývanie, inžinierske siete, kanalizácia, vodovody
- prístup k vzdelávaniu a zdravotníctvu
3. Obnova a výstavba nových nemocníc a polikliník, telemedicína, meranie kvality
4. Investície do obnovy budov (najmä verejných) a vykurovacích systémov s cieľom zvýšiť energetickú efektívnosť a zlepšiť kvalitu ovzdušia
5. Investície do ekologickej dopravy (železnice, hromadná doprava, cyklotrasy)
6. Digitálna komunikácia štátu s občanmi

Ako reformný plán modernizácie Slovenska za miliardy chce ovplyvniť školstvo, zdravotníctvo a digitalizáciu? (+názory odborníkov)
Zdroj: TASR - Andrej Galica

Politicky nepopulárnymi reformami začíname už tento rok

Porozprávali sme sa aj s ďalšími odborníkmi na jednotlivé oblasti, pričom sme sa zamerali na 5, ktoré sú čitateľom Refresheru bližšie: Zdravie, Digitalizácia, Veda, výskum a inovácie, Školstvo a Zelená ekonomika. 

Zvyšné, teda Fiškálne reformy, Trh práce a sociálna udržateľnosť a Verejné inštitúcie a regulácie okomentoval Peter Goliáš. „Prvým signálom bude dôchodková reforma a novela zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktoré by mali prejsť parlamentom ešte v tomto roku. Je tam viacero nepopulárnych zmien vrátane zrušenia stropov na dôchodkový vek či zavedenie výdavkových limitov. Politicky môže byť ťažké tieto reformy presadiť, najmä, ak je potrebná ústavná väčšina. Sú však kľúčové pre návrat dlhodobej stability verejných financií z pásma vysokého do nízkeho rizika,“ hovorí analytik INEKO.  Nepopulárne bude podľa neho aj zvyšovanie spotrebných a majetkových daní. 

Ako reformný plán modernizácie Slovenska za miliardy chce ovplyvniť školstvo, zdravotníctvo a digitalizáciu? (+názory odborníkov)
Zdroj: MF SR

Digitalizácia

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89512 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo v strategickom pláne chýba uznávanému počítačovému vedcovi a prečo si myslí, že niektoré konkrétne plány nie sú reálne
  • Čo je v rámci vedy a výskumu dôležité realizovať prakticky ihneď podľa popularizátora vedy Samuela alias Vedátora
  • Prečo kritizujú neprehľadnosť celého strategického ekologické organizácie
  • Prečo podľa Slovenskej komory učiteľov znie neuveriteľne, že by sa mali všetky časti programu naplniť a aké má táto organizácia v súvislosti s dokumentom obavy
Späť
Zdieľať
Diskusia