Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2020, 17:59
Čas čítania 2:23
Tímea Krauszová

Matovič: Ak takto pôjdeme ďalej, denný priemer bude o dva týždne 800. Ak máte Boha pri sebe, správajte sa zodpovedne

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Premiér dnes znova apeloval na zodpovednosť ľudí. Otvorene kritizoval konšpirátorov, ktorí koronavírus zľahčujú.

Po dnešnom rekordnom prírastku nových prípadov koronavírusu na Slovensku zasadala pandemická komisia. Viedol ju hlavný hygienik Ján Mikas, pretože minister zdravotníctva Marek Krajčí je aj naďalej v karanténe. Mikas rovnako avizoval aj návrhy na nové opatrenia – tie ešte v pondelok potvrdí Ústredný krízový štáb.

Máme viac oranžových a červených regiónov, pribúdajú aj nakazení seniori

Hlavný hygienik Ján Mikas na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že 14-dňová kumulatívna incidencia na stotisíc obyvateľov narastá naďalej aj v Európe. Vzhľadom na celosvetovú situáciu aktualizovali aj rizikové regióny, do ktorých neodporúčajú vycestovať. Rovnako aktualizovali už aj rizikové regióny na Slovensku: pribudli tzv. oranžové a červené regióny.

Aktuálne je pre pandémiu nového koronavírusu 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne. Mapu nájdeš na tomto webe.

Matovič: Ak takto pôjdeme ďalej, denný priemer bude o dva týždne 800. Ak máte Boha pri sebe, správajte sa zodpovedne
Zdroj: TA3
Odporúčané
Na Slovensku pribudlo 419 nakazených koronavírusom, oznámil Igor Matovič: Pokazili sme si to, dodal Na Slovensku pribudlo 419 nakazených koronavírusom, oznámil Igor Matovič: Pokazili sme si to, dodal 25. septembra 2020, 9:35

Pribúdajú aj nakazení v najohrozenejšej skupine obyvateľov: v priebehu posledného týždňa sa ich počet takmer zdvojnásobil, podľa Mikasa mnohí potrebujú pľúcnu ventiláciu a sú aj v ohrození života.

Nové opatrenia sa budú zrejme týkať rúšok na školách, situácie na hraniciach a hromadných podujatí, dodal Mikas. Návrhy zatiaľ nie sú detailné, do finálnej podoby ich upraví až Ústredný krízový štáb, ktorý zasadne v pondelok 28. septembra.

Od prvého októbra zrejme sprísňujeme, slobody podľa premiéra nie sme hodní

Dnes podľa premiéra Igora Matoviča padol znova rovnaký návrh, aký aj pri poslednom rokovaní o opatreniach. Od prvého októbra by mal byť povolený počet ľudí na svadbách do 30. Na hromadných podujatiach, kde sa nesedí, by v exteriéri mohlo byť 200 ľudí, v interiéri 100.

Hromadné podujatia, kde sa nesedí, budú v prípade, že tento návrh Ústredný štáb schváli, zakázané. Podľa premiéra budú tieto opatrenia platiť dovtedy, kým sa nezastaví nárast počtu nakazených.

„Ak takto pôjdeme ďalej, denný priemer bude o dva týždne 800,“ povedal Igor Matovič na tlačovke. Kritizoval konšpiračné teórie, spochybňovanie koronavírusu aj opatrení, pre ktoré práve ohrození ľudia (seniori či ľudia s ďalšími ochorenia) môžu prísť o život.

Ak máte, ľudia, Boha pri sebe, správajme sa zodpovedne. Ja viem, že som zlyhal v lete na svadbe, ale počet infikovaných bol drasticky menší,“ povedal premiér na záver niekoľkých príkladov zo zahraničia, kde sa im pandémia vymkla spod kontroly.

Často tam kolabuje zdravotníctvo, nemocnice sú preplnené, starí ľudia sa často ani nedostanú k lekárom a mnohí na „chrípočku“ aj zomrú. Ďalej povedal, že koronavírus nie je obyčajná chrípka a apeloval na ľudí, že môže napadnúť aj mozog či ďalšie životne dôležité orgány a aj pacienti, ktorí sa z COVID-19 vyliečili, majú doživotne ešte problémy.

„Mám pocit, že ľudia, ktorí odmietajú rúška, že im vírus napadol mozog bez toho, aby sa infikovali,“ rozhorčoval sa premiér. „Tretina ľudí s prepáčením serie na pravidlá.“

Otvorene vyzval aj doktora Bukovského, ktorého nazval bláznom, aby prestal šíriť „bludy, lebo ľudia na to budú doplácať životmi.“ Povedal, že Bukovský si svoj titul nezaslúži, dodal však, že ani on, čím reagoval na kauzu o svojej diplomovke.

Antigénové testy by mali byť primárne dostupné pre domovy dôchodcov, aby sa všetci pracovníci aj klienti mohli každé dva týždne pretestovať.

„Nebudem bojovať za väčšiu slobodu, lebo jej nie sme hodní,“ reagoval na otázku o oslavách a svadbách. „Ak si niekto myslí, že bude oslavovať 50-ku či 70-ku, tak bohužiaľ, nebude, ak Ústredný štáb tento návrh schváli.“

Nový počet nakazených (419) dnes práve premiér oznámil na Facebooku skôr než informáciu zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií. „Máme nový rekord. Nerozvážnosť, ľahkovážnosť a egoizmus zvíťazili. Neustále útoky, spochybňovanie nebezpečnosti Covidu, teatrálne ignorovanie opatrení, vysmievanie sa z tých, ktorí ich dodržujú ... priniesli svoje výsledky. Výsledky “boja za slobodu”, ktorý teraz slobodu zoberie všetkým,“ napísal Matovič.

Za uplynulých 24 hodín spravili 5 540 testov, 90 ľudí sa vyliečilo a 19 ďalších museli hospitalizovať. Slovensko od vypuknutia pandémie Covid-19 eviduje celkovo 8 467 nakazených.

Správu aktualizujeme.

CORONAVIRUS CHART
Domov
Zdieľať
Diskusia