Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2020, 11:38
Čas čítania 1:41
Richard Balog

Najväčším jesenným trendom v obuvi sú Penny loafers, ktoré hlásia veľký návrat do ulíc

Najväčším jesenným trendom v obuvi sú Penny loafers, ktoré hlásia veľký návrat do ulíc
Zdroj: Aimé Leon Dore
MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Kvalitné a zaujímavé kúsky pritom nájdeš aj za sumu okolo 100 eur.

Aktuálne módne trendy pre tohtoročnú jeseň sme si už zrhnuli v samostatnom článku, avšak predsa len sme na niečo zabudli. Okrem svetríkov na gombíky po starých rodičoch či monochromatických outfitov sú totiž v kurze topánky s názvom „Penny loafers“, ktoré v najnovších kolekciách predstavujú nielen high-end výrobcovia na čele s francúzskym módnym domom Dior. 

„Preppy“ (uhladený) štýl obliekania hlási veľký návrat na scénu prehliadkových mól, ale aj ulíc veľkomiest, a to so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane obuvi. Práve tej sa v nasledujúcich riadkoch budeme venovať trochu bližšie. 

Odporúčané
Heron Preston, Helmut Lang či Raf Simons. Dizajnéri, ktorí určujú módne trendy a ich kúsky kúpiš už aj na Slovensku Heron Preston, Helmut Lang či Raf Simons. Dizajnéri, ktorí určujú módne trendy a ich kúsky kúpiš už aj na Slovensku 20. septembra 2020, 15:10

Penny loafers sú tu s nami už od 40. rokov minulého storočia, kedy ich svetu predstavil obuvník G. H. Bass žijúci v meste Wilton a ich prvotný názov bol „Weejuns“, ako odkaz na nórsky pôvod. Inšpiráciou pri tvorbe  boli predovšetkým mokasíny nosené pôvodnými obyvateľmi Spojených štátov a jednoduché slip-on topánky rybárov/farmárov zo severu Európy. 

Kúsok od značky G. H. Bass & Co. z minulého roku

Hovorí ti niečo typ topánok s názvom penny loafers? Aktuálne ide o najväčší trend pre tohtoročnú jeseň
Zdroj: G. H. Bass & Co.

Na území USA sa stali veľmi rýchlo populárne najmä medzi študentmi predškolských zariadení, ktorí si podľa rôznych legiend v ich záhyboch schovávali mince na platené hovory, odkiaľ pochádza známejšie pomenovanie. V krátkosti môžeme tvrdiť, že počas v období po skončení 2. svetovej vojny išlo o najpredávanejšiu obuv medzi mladými ľuďmi, čo by sme mohli prirovnať k aktuálnej situácii s teniskami. 

S ich čoraz väčšou dostupnosťou na pultoch predajní a nesmiernou pohodlnosťou, tak penny loafers odišli na dlhé roky do úzadia. Z času na čas ich síce na červenom koberci vytiahla nejaká známa tvár alebo v rámci kolekcie zapracoval niektorý z radu luxusom opradených módnych domov, ale na veľkolepý návrat si museli počkať až do súčasnosti

Domov
Zdieľať
Diskusia