Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2020, 17:40
Čas čítania 4:21
Dominik Vetrák

Recenzia: Mulan

FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 MULAN
Uložiť Uložené

Mulan zavítala do kín. Oplatí sa na ňu zájsť?

Disney pokračuje v remakovaní svojich animovaných klasík. Doteraz s nimi v drvivej väčšine slávili samé úspechy, či už z hľadiska recenzií a ohlasov divákov alebo tržieb. Posledné dva filmy, Aladin a Leví kráľ dokopy zarobili len v kinách viac ako 3 miliardy dolárov.

Ťažko povedať, ktorý film sa opäť dostane cez miliardovú hranicu, obzvlášť v ére koronavírusu. Disney však bude rado, ak ich filmy na seba aspoň zarobia (každé štúdio by sa takémuto výsledky v súčasnej situácii potešilo, viď náš článok o aktuálnych tržbách filmov z kín). 

Odporúčané
Kiná v USA nenaštartoval ani Tenet. Spoločne s Mulan budú stáť štúdiá desiatky až stovky miliónov dolárov Kiná v USA nenaštartoval ani Tenet. Spoločne s Mulan budú stáť štúdiá desiatky až stovky miliónov dolárov 7. septembra 2020, 16:27

Zatiaľ čo Disneyho trápi kasový neúspech snímky, pripočítať si k tomu môžu aj sklamanie z hľadiska kvality. Mulan má len jemne nadpriemerné recenzie. Na Rottentomatoes svieti 6,96/10 a podobne je na tom aj Metacritic. My sme však z filmu boli sklamaní (rovnako ako radoví diváci).

Teda... aby sme boli sklamaní, to by sme od neho museli mať aj nejaké očakávania. Už po prvom traileri sme ale tušili, že toto nedopadne ani zďaleka tak dobre ako predošlé remaky. 

 Ak si Mulan videl, nezabudni mu dať hodnotenie v našej databáze a pokojne zanechaj svoju recenziu v profile filmu.

Mulan v remaku prišla o draka Mushu, muzikálové a hudobné scény a taktiež o romantickú linku. Li-Shang z animáku sa v podstate rozdvojil a stali sa z neho dve postavy – Commander Tung a Honghui. Niektoré zmeny filmu prospeli. Skutočne si neviem predstaviť, ako by mali tvorcovia do filmu zakomponovať tanečné a spevácke čísla, keď naokolo zomierajú ľudia. Mushu a Li-Shang mi však chýbali. 

Draka z nejakého dôvodu nevidíme, ale určite to nie je tým, že by sa režisérka Niki Caro pokúšala o realistickejšie spracovanie príbehu. Vojaci stále ignorujú gravitáciu, do deja vstupuje čarodejnica, na plátne vidíme nereálne vyzerajúce scény a Mulan je v podstate Wonder Woman v čínskom (a slabšom) prevedení. 

Recenzia: Mulan
Zdroj: Disney

Hlavnú postavu Mulan spoznávame už ako dieťa, keď oplýva nesmiernym talentom v podobe skvelej fyzickej pripravenosti a takmer neľudskými pohybmi. Údajne za to môže jej obrovská energia Chi.

Zatiaľ čo v animáku musela Mulan tvrdo trénovať a svoje víťazstvá si vybojovala hlavne vďaka svojej inteligencii, umu, improvizácií a priateľom, v remaku z nej v podstate spravili Wonder Woman, neohrozenú bojovníčku, ktorá ovláda bojové umenia, lebo to tak proste je a viac ťa to trápiť nemusí.

Zoznam akčných filmov z roku 2020 môžeš nájsť v našej filmovej databáze.

Nikto, samozrejme, nežiadal po tréningovej kompilácii v štýle Rocky 4, keď sme sledovali Stalloneho behať po zasnežených ruských kopcoch. Takto sa ale divák s Mulan emočne neprepojí. Nevidíme jej životné útrapy ani náročné fyzické či psychické obdobia. Spoznávame ju ako kompletnú hrdinku predtým, než ju tak prijme aj extrémne konzervatívna čínska spoločnosť. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia