Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2020, 19:48
Čas čítania 2:24
Tímea Krauszová

Mladíci na TikToku sa hrajú na obete holokaustu. Poburujúce videá čelia ostrej kritike predovšetkým zo strany Židov

NEWS TIKTOK
Uložiť Uložené

Ľuďom sa takéto zľahčovanie genocídy vôbec nepáči.

Tínedžeri na TikToku prepadli ďalšiemu trendu. Na obľúbenú sociálnu sieť pridávajú krátke videá, v ktorých sa prezliekajú za obete holokaustu. Židovská TikTok komunita je pobúrená a spolu s ňou množstvo ďalších ľudí, ktorým sa takéto zľahčovanie genocídy vôbec nepáči, píše Times of Israel.

„Zomrela som v plynovej komore v Auschwitzi“

Túto vetu povie používateľka @kyla.atkin. Na tvári má mejkap, vďaka ktorému pripomína mŕtvolu z nejakého hororu, a krátky dialóg o tom, ako zomrela, sa odohráva „v nebi“.  Toto video ani zďaleka nie je jediným – TikTok čelí novej vlne kritiky po tom, čo ho dzamorili videá preživších či dokonca obetí holokaustu.

„Si židovské dievčatko počas holokaustu a práve ťa preverujú nacisti,“ znie popis ďalšieho videa od používateľky @livv_povs. Špecializuje sa práve na kratučké videá, ktoré natáča z uhla pohľadu niekoho iného (POV). Mladé dievča si v ňom zahralo, že si ju obzerajú viacerí (zrejme) dôstojníci v tábore, zhodujú sa na tom, že je príťažlivá a zjavne sa rozhodnú sexuálne ju zneužiť. 

„Varila som, keď mi nacisti rozkopali dvere,“ vraví ďalšia slečna. Opisuje príbeh toho, ako ju a mnohých ďalších Židov v meste zbili a donútili ich nastúpiť si do vlaku, ktorý smeroval do Auschwitzu. Znovu ide o dialóg v nebi, príbeh rozpovedá po tom, čo sa jej opýtajú (zrejme anjeli v nebi, keď sa musíme tejto témy držať), ako sa „to“ stalo: ako zomrela.

Pásikavá košeľa sa nedá porovnávať s traumou, ktorú predstavuje holokaust

„Predstavte si, že niekto ide porovnávať pásikavú košeľu s traumou a utrpením holokaustu,“ píše na Twitteri znechutená žena. V priebehu niekoľkých dní pridala množstvo videí z TikToku, ktoré ostro kritizuje. Označuje ich za necitlivé, pripomína, že reálne môžu ľuďom ubližovať a že nie je nič pekné, romantické či estetické na žltej hviezde či na skúsenostiach Židov počas druhej svetovej vojny.

Samotný TikTok sa k týmto videám odmietol vyjadriť, píše Wired. Keďže nejde o nenávistné prejavy, tak nijako neporušujú pravidlá sociálnej siete. Viacerí autori videí pritom hovoria, že ich cieľom nebolo zošmiesňovať Židov a ich utrpenie. Chceli informovať ľudí o hrôzach koncentračných táborov a poukázať na to, akým utrpením si Židia museli prejsť.

Odporúčané
Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém 4. marca 2024, 12:30

Vraj ich holokaust „fascinuje“. „Mala som predkov, ktorí boli v koncentračných táboroch,“ povedala pre Wired 15-ročná McKayla. Jej zámerom bolo zvýšiť povedomie tým, že sa so svetom podelí o príbeh svojej starej mamy. Tvrdí, že napriek ostrej kritike na sociálnych sieťach, priamo od sledovateľov jej videí dostáva najmä pozitívnu odozvu. V komentároch jej ľudia písali, že ich video rozcítilo a že ho urobila dobre.

Podľa niektorých ľudí však účel nesvätí prostriedky. Briana, ktorá na TikToku sleduje prevažne židovský obsah, je týmto trendom pobúrená a myslí si, že to hraničí s tzv. trauma pornom. „Ľudia by sa mali o holokauste riadne učiť a nie premeniť ho na nechutný trend,“ povedala. Nie je jasné, koľkí z autorov sú tiež Židia ako ani to, koľkí z tínedžerov sa nechceli len tak zviesť na trende a nalákať tým nových followerov.

Odporúčané
Je TikTok naozaj iba závislosť pre deti a hrozí, že ho v USA natrvalo zakážu? Zistili sme, či sa musíš obávať Je TikTok naozaj iba závislosť pre deti a hrozí, že ho v USA natrvalo zakážu? Zistili sme, či sa musíš obávať 21. augusta 2020, 13:26
Domov
Zdieľať
Diskusia