Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2020, 15:34
Čas čítania 1:11
Viktor Kniš

Koalícia chystá prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej, stretnúť sa chcú už budúci týždeň, avizuje Boris Kollár

POLITIKA BORIS KOLLÁR ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Aj podľa šéfov poslaneckých klubov koalície nie je dôvod na to, aby so zákonom o prokuratúre čakali poslanci do riadnej septembrovej schôdze.

Ak bude k dispozícii 79 koaličných poslancov, predseda parlamentu Boris Kollár zvolá schôdzu k vetovaným zákonom v priebehu ďalšieho týždňa. Riadna schôdza parlamentu má byť až 1. septembra, koalícia však nechce ďalej čakať so zákonom o prokuratúre, súčasťou ktorého je aj novela o spôsobe voľby nového generálneho prokurátora.

Čo hovoria strany OĽaNO, SaS a Za Ľudí?

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová koaličným partnerom navrhla, aby sa parlament čo najskôr zaoberal vrátenými zákonmi, ktoré boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. „Dávame to dokopy, vieme sa v pomerne silnej zostave zísť,“ odpovedala Zemanová na otázku, či sa nájde dostatok poslancov na zvolanie schôdze.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš povedal, že so zvolaním schôdze na budúci týždeň nemajú poslanci hnutia problém. „Prezisťujeme stavy, koľko poslancov bude k dispozícii,“ dodal.


Podpredseda parlamentu a jeden z predkladateľov novely zákona o prokuratúre Juraj Šeliga nevidí dôvod na to, aby sa s rokovaním o tejto úprave čakalo na september, aj pre neho je kľúčové, aby sa nový generálny prokurátor vyberal čo najskôr. Jednou z možností podľa neho je, že sa zo zákona vypustia dôvody na odvolanie šéfa prokurátorov.

Odporúčané
Juraj Šeliga nebude kandidovať za šéfa Za ľudí, podporí súpera Veroniky Remišovej Juraj Šeliga nebude kandidovať za šéfa Za ľudí, podporí súpera Veroniky Remišovej 4. augusta 2020, 14:11

Prezidentka sa chce obrátiť na Ústavný súd

K tejto časti mala výhrady aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá naznačila, že táto časť pravdepodobne nie je v súlade s Ústavou SR. Prezidentka ešte v piatok oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre a upozornila, že ak parlament prelomí jej veto, chce obrátiť na Ústavný súd SR.


Na prijatie zákona vráteného hlavou štátu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda minimálne 76 poslancov.

Prezidentka nepodpísala ani dva zákony, ktoré poslanci schválili v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vetovala tiež novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Aj tieto novely budú chcieť poslanci presadiť prelomením veta.

Domov
Zdieľať
Diskusia