Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2020, 17:34
Čas čítania 5:01
Viktor Kniš

Reakcie na Matovičovu diplomovku: „Je to strašná hanba," či „Odstúpte". Premiér sa rezignovať nechystá

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Na aktuálne dianie okolo plagiátu diplomovky Igora Matoviča reagujú politici aj komentátori.

Diplomová práca Igora Matoviča je podľa zistení Denníka N kompilátom dvoch vedeckých prác, ktoré vraj spojil dokopy a ani poriadne nezazdrojoval. Podľa niektorých komentátorov je tým pádom ešte o niečo horší plagiátor ako Andrej Danko, ktorého rigorózka bola kompilátom piatich vedeckých prác. 

Matovič už naznačil, že sa novinári nemýlia, nehodlá však zatiaľ vyvodiť politickú zodpovednosť. „Medzičasom v Denníku N vyšiel o diplomovke článok - ak je pravda, čo píšu, je to s ňou naozaj veľmi zlé, dopísal neskôr do statusu o svojej diplomovke premiér. V príspevku sa bráni, že si školu uľahčoval opisovaním, pretože mal veľa práce ako úspešný podnikateľ. 

„Avšak nezdá sa mi, že by som bez citovania použil v takom rozsahu ako píšu, knihu, ktorá mala presne taký istý názov ako moja diplomovka a dupľom od môjho obľúbeného autora ... ale počítať a merať to nebudem. Do mojej diplomovky som sa nepozrel od roku 1998 a ani to už nikdy neurobím, dodal predseda vlády z OĽaNO.

Šeliga o Matovičovej diplomovke: Je to strašná hanba. Raši vyzýva premiéra na odstúpenie, inak zváži ďalšie kroky
Zdroj: Denník N

Čo hovorí na možný plagiát diplomovky Igor Matoviča samotná univerzita? 

 Univerzita Komenského, kde Igor Matovič študoval v rokoch 1993 až 1998 na fakulte manažmentu, tvrdí, že sa stále snaží zlepšovať. „Plánujeme posilniť podporu pre akademikov zameranú na prácu so zdrojmi a citovanie a prehodnocujeme aj možnosti rozširovania licencií antiplagiátorských systémov,“ uvádza univerzita v stanovisku pre Denník N

Univerzita Komenského odsúdila aj vyhlásenia, ktoré dehonestujú akademickú prácu a úprimnú snahu množstva študentov a akademických pracovníkov študovať čestne. Zároveň sa odvoláva na vyhlásenie z júna, v ktorom spoločne s ďalšími šiestimi univerzitami odsúdili plagiátorstvo. 

Odporúčané
Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) 7. júla 2020, 10:42

Šeliga zo Za ľudí: Viem, že nechcem návrat Fica 

Juraj Šeliga bol pravdepodobne najväčším kritikom už keď vypukla kauza diplomovky Borisa Kollára. Osobne ho na tlačovej konferencii vyzval, aby opustil post predsedu parlamentu. Spor Kollára a Šeligu vyvrcholil v parlamente, kde si koaliční partneri naložili aj osobne, Kollár dokonca nazval Šeligu farizejom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia