Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Asus.
8. júna 2020, 18:00
Čas čítania 4:28
Matej Krajčovič

Herný notebook so 120 Hz displejom, špeciálnou svietiacou plochou a extrémnou grafikou. To je Asus ROG Zephyrus G14 (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

Otestovali sme počítač, ktorý by nemal mať problémy so žiadnou dnešnou hrou.

Na trhu nájdeš desiatky, možno dokonca stovky rôznych notebookov. Z výberu to najlepšieho sa ti preto môže poriadne zakrútiť hlava. Navyše, niekedy ako keby existovali iba dve kategórie.

Môžeš mať tenučký ultrabook, ktorý síce s prehľadom zvládne všetku kancelársku prácu, no pri pohľade na ukážky z najnovších hier sa s iba zasmeješ a bude ti jasné, že ich grafiku ani náhodou nerozbeháš. Alebo si môžeš kúpiť herný stroj, ktorý však bude vážiť takmer tri kilá a v práci sa za jeho divoký gejmerský dizajn budeš trochu hanbiť.

Asus snáď ako prvý predstavil notebook, ktorý ti v ruksaku nezlomí chrbát, bude vyzerať dostatočne elegantne a zároveň utiahne takmer čokoľvek, po čom srdce hráča zatúži. Nie nadarmo firma označuje svoj ROG Zephyrus G14 za najvýkonnejší 14-palcový herný počítač na svete.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa nám nový Asus páči viac než klasické herné notebooky
  • Na čo sú dobré otvory a diódy na zadnej strane displeja
  • Koľko FPS dosiahneš v Call of Duty: Warzone na plných detailoch
  • Ako to zvláda notebook chladenie
  • Či naozaj potrebuješ 120 Hz displej

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: Refresher.sk

Vyzerá bežne, je však najvýkonnejší na svete

Zephyrus G14 si môžeš kúpiť za rôzne ceny v rôznych konfiguráciách, no vlajkový model  dostal ultimátnu grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 2060, ktorá podporuje aj čoraz populárnejší raytracing alebo hranie s VR headsetom.

Napriek tomu sa však výrobcovi podarilo udržať jeho hmotnosť niekde pri hranici 1,6 kg, čo sú vlastne ešte stále ultrabookové hodnoty, najmä medzi 14-palcovými strojmi. 

Dostupné procesory, grafické karty a displeje pre Asus ROG Zephyrus G14:

Procesor Dedikovaná grafická karta Displej
AMD Ryzen™ 9 4900HS NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 WQHD (2560 x 1440), IPS, 60 Hz
AMD Ryzen™ 7 4800HS NVIDIA® GeForce® GTX 1660 Ti Full HD (1920 x 1080) IPS, 120 Hz
AMD Ryzen™ 5 4600HS NVIDIA® GeForce® GTX 1650 Ti Full HD (1920 x 1080) IPS, 60 Hz
  NVIDIA® GeForce® GTX 1650  

Najviac sa nám páči, ako svoj výkon maskuje a pôsobí skôr nenápadne. To však neznamená, že sa po odklopení displeja nebudeš dotýkať iba solídnych materiálov, najmä hliníkovo-magnéziovej zliatiny, ktorá je odolná voči odtlačkom prstov a len tak ľahko sa neošúcha ani po rokoch používania. Toto nie je žiadna plastová hračka. 

Nie všetko ale vyšlo úplne perfektne. Hoci je klávesnica s trochu nižším zdvihom tlačidiel sama o sebe výborná a otvorený displej ti ju krásne nadvihne do ideálnej polohy pre písanie, podsvietenie tlačidiel svieti trochu nerovnomerne

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER.sk
Odporúčané
Nový Counter-Strike alebo úplne originálny koncept? Valorant je dostupný zadarmo a predurčený na úspech Nový Counter-Strike alebo úplne originálny koncept? Valorant je dostupný zadarmo a predurčený na úspech 3. júna 2020, 16:01

Náš model má navyše aj svetlé klávesy, takže cez deň sa nám na počítači lepšie pracovalo, keď sme biele svetlo pod nimi úplne vypli. ROG Zephyrus G14 si ale môžeš kúpiť aj v čiernej farbe s tmavou klávesnicou, kde už jasné svetlo cez kontrastné písmenká dáva zmysel. Je však len na tebe, ktorá farba sa ti páči viac.

Animácie alebo vlastný text? To je AniMe Matrix

Spomínali sme G14-tku v čiernej a striebornej farbe, verzie sú však až štyri. Každú totiž môžeš mať buď s klasickým zadným, alebo AniMe Matrix krytom, do ktorého špeciálne CNC stroje vyvŕtali 6 536 maličkých otvorov

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: Asus.com

Cez ne potom svieti 1 215 mini-LED diód, ktoré môžu zobrazovať sympatické animácie, aktuálny čas alebo dokonca aj tvoj vlastný textLen dúfame, že nikoho nenapadne si na túto časť naprogramovať vlastné ťaháky a podvádzať tak na písomkách v škole. 

Nastavenia animácií a ľubovoľných sekvencií v apke Armoury Crate sú naozaj detailné. Samozrejmosťou je aj automatické vypnutie animácií, ak nabíjačku necháš doma a pracuješ iba na batériu v počítači.

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Úplní geekovia ocenia aj mobilnú aplikáciu pre Android alebo iOS, ktorá ti na displeji mobilu ukáže aktuálne nastavenia výkonu a teploty, či záťaž procesora počas toho, ako budeš na obrazovke počítača hrať niektorú z najnovších strieľačiek. 

 

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: Asus.com

Ešte plynulejší zážitok z hier vďaka 120 Hz displeju

My sme samozrejme museli vyskúšať najmä obľúbené Call of Duty: Warzone. ROG Zephyrus vôbec nazaváhal, aj pri plných detialoch hra bežala na krásnych 80-90 FPS pri Full HD rozlíšení. 

A to sme pritom mali „len“ notebook osadený procesorom AMD Ryzen 7 4800 HS, teda stred ponuky. Vo vnútri bolo 16 GB RAM (maximálne by malo byť možné osadiť dvojnásobok) a zvoliť si môžeš 512 GB alebo 1 TB rýchly SSD disk. 

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER
 

Luxusný zážitok z hier má však na svedomí najmä 120 Hz Full HD displej. Výhody dvojnásobne svižnej obnovovacej frekvencie hráčom už ani netreba vysvetľovať. 

Obrazovka bude menej rozmazaná pri rýchlom pohybe a podľa niektorých profíkov dokonca svojich nepriateľov uvidíš o pár nanosekúnd skôr, čo ti prinesie drobnú výhodu. Na výber je aj základný Full HD 60 Hz panel, prípadne 2K displej s rozlíšením 2 560 x 1 440 bodov. Ten má však len bežných 60 Hz, takže určite siahni po 120-hertzovom fullhádéčku, aj keď je vhodnejšie skôr na hry než úpravu grafiky, kde potrebuješ špičkový kontrast a verné farby.

 

Odporúčané
Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry? (Recenzia) Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry? (Recenzia) 18. mája 2020, 10:30

Oceňujeme, že počítač príliš nehučí ani pod plnou záťažou. S chladením je to však už trochu horšie. Chceš hliníkové telo? Potom sa priprav na to, že miesta, kde máš ruky pripravené nad klávesami W,A,S,D, budú vždy trochu teplé

Ešte teplejšie sú v priestore okolo špeciálnych kláves na na reguláciu hlasitosti, vypnutie mikrofónu či aktiváciu Armoury Crate. Keď hráš, garantujeme ti, že tu prst pre horúčavu neudržíš ani 10 sekúnd. Samotná grafika mala približne 80°C, takže hardvér chladiť počítač stíha.

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER.sk

Z portovej výbavy po bokoch notebooku by ti mohol chýbať snáď len Ethernet, ale s podporou nového štandardu Wi-Fi 6 si vystačíš aj na pár rokov dopredu.  Je tu aj HDMI, dve USB-C a dve klasické USB-čka napríklad pre myš alebo aspoň jej vysielač. 

Samozrejmosťou sú aj slúchadlá, hoci extrémne nahlas a celkom kvalitne vedia hrať aj zabudované reproduktory. Na filmy s partnerom alebo partnerkou to bude stačiť určite, rovnako tak pre ozvučenie intrákovej párty s hudbou cez Spotify.

K vysokému výkonu patrí aj silná batéria. Pri kancelárskej práci môžeš dosiahnuť výdrž 8-10 hodín, pri sledovaní Netflixu a YouTube videí, je to približne 6 hodín. Podmienkou je prepnutie na energeticky menej náročný režim Silent. Pri hrách potom zvolíš Performance alebo Turbo a vtedy samozrejme skôr zapojíš prísun energie zo siete. 

Pre koho a za koľko?

Asus ROG Zephyrus G14 je (v tom najlepšom zmysle) nenápadný a pomerne elegantný notebook, ktorý vďaka 14-palcovej obrazovke, odolnému hliníkovému telu a hmotnosti okolo 1,6 kg budeš môcť každý deň nosiť, kam len budeš potrebovať. 

Možno by ti mohla prekážať veľká nabíjačka, ktorá musí utiahnuť mimoriadne výkonný hardvér so špičkovým procesorom a grafikou, ale Asus ti dá možnosť dobíjať aj z menších nabíjačiek cez USB-C. Tie si ale budeš musieť dokúpiť, prípadne vlastniť monitor, ktorý podporuje technológiu USB-PD.

Ide o parádnu alternatívu k nabúchaným hráčskym notebookom, ktorá ale vďaka špičkovému 120 Hz monitoru poslúži ešte aj o niečo lepšie.

Základná cena by sa mala pohybovať okolo 1 299 eur, za vyššie konfigurácie si niekoľko stoviek priplatíš.

Výhody a nevýhody Asusu ROG Zephyrus G14

+ elegantný „negejmerský“ vzhľad - telo notebooku sa vie poriadne zahriať
+ možnosť nakonfigurovať si 120 Hz Full HD displej - nerovnomerné podsvietenie klávesnice
+ špičkové parametre a grafika NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 - displej mohol mať lepšie farby a kontrast
+ potiahne najnovšie hry na max. detailoch - veľký a ťažký nabíjací zdroj (až 180 W)
+ zaujímavý AniMe Matrix kryt displej  
+ čítačka odtlačkov prstov vo vypínači  
+ nabíjanie aj cez USB-C (nabíjačku si musíš dokúpiť)  
+ výdrž 8-10 hod. pri kancelárskej práci  

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia