Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2020, 13:28
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Ak by si Peter Pellegrini založil stranu, rozdrvil by Smer viac ako dvojnásobne

NEWS PETER PELLEGRINI ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Exkluzívny prieskum Focusu pre TV Markíza naznačuje, čo by sa dialo v prípade ešte väčšieho vyostrenia sporu medzi Ficom a Pellegrinim.

Koho by Slováci volili, ak by Peter Pellegrini založil vlastnú stranu? Z exkluzívneho prieskumu Focusu pre TV Markíza vyplýva, že by Smer bez Pellegriniho na čele s Robertom Ficom získal 9,4 %. Prieskum prebiehal v dňoch 14. až 21. mája na reprezentatívnej výberovej vzorke 1011 respondentov. 

Nová zatiaľ neexistujúca strana Petra Pellegriniho bez ohľadu, kto by do nej vstúpil, by získala viac ako 21 %. Približne polovicu elektorátu by tvorili bývalí voliči smeru, skoro 20 % by tvorili tí, ktorí boli predtým nerozhodnutí.

Preferencie OĽANO by sa výrazne nezmenili, Igor Matovič by znovu vyhral parlamentné voľby, avšak len o 0,4 %.

Sme Rodina by získala 8,8 %, ĽSNS 8 %, SaS 7,1 % a do parlamentu by tesne preliezlo aj Progresívne Slovensko so ziskom 5,5 %. 

Odkedy Peter Pellegrini otvorene prehlásil, že má ambíciu získať post predsedu Smeru, v strane Roberta Fica to vrie. Súboj dvoch bývalých premiérov už prebieha aj pred médiámi, počas uplynulého týždňa súčasný predseda sám vystúpil na tlačovke a Pellegriniho snahu o zvolenie na čelo strany kritizoval, opäť ho nazýval slniečkárom a konštatoval, že mu on sám pomohol dostať sa tam, kde dnes je. 

Odporúčané
Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník 11. apríla 2024, 16:30

Pellegrini ešte v rovnaký deň vystúpil na vlastnej tlačovke a Roberta Fica otvorene vyzval, aby odstúpil, inak dopadne ako Vladimir Mečiar. Verejnosť čaká, či v Smere zorganizujú mimoriadny snem, kde by sa mal predseda voliť – Pellegrini však už naznačil, že ak by sa nestal šéfom Smeru, založí si vlastnú stranu. Chrbát mu dnes kryjú Denisa Saková, Richard Raši aj Peter Žiga. 

Domov
Zdieľať
Diskusia