Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2020, 15:34
Čas čítania 1:14
Adam Novosad Tina Hamarova

Od 20. mája otvárame kiná aj obchodné centrá, rúška budú dobrovoľné. Zmeny nastanú aj na hraniciach

Od 20. mája otvárame kiná aj obchodné centrá, rúška budú dobrovoľné. Zmeny nastanú aj na hraniciach
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OPATRENIA
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič predstavil ďalšiu sériu z uvoľňovania opatrení. Stále to nie je úplná sloboda.

Konzílium odborníkov dnes rozhodlo o rýchlejšom spustení viacerých uvoľnení zo 4. fázy.  Uvoľňovanie obmedzení tak začne od 20. mája. Na tlačovke ich predstavili premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí a minister školstva Branislav Gröhling.

Odporúčané
Koronavírus zrazil niektoré fitká na kolená. Budeme mať kde cvičiť alebo pre pandémiu skrachujú? Koronavírus zrazil niektoré fitká na kolená. Budeme mať kde cvičiť alebo pre pandémiu skrachujú? 17. mája 2020, 11:40

Rúška len v hromadných priestoroch

Na uliciach môžeme zhodiť rúška, ak budeme mať od cudzích osôb odstup aspoň 5 metrov. Povinnosť nosiť prekryté horné dýchacie cesty ale ostáva vo všetkých uzavretých priestoroch ako je hromadná doprava či obchody. Tam rovnako ostáva zachovaná povinnosť mať povinne pri vchode dezinfekciu rúk.

Vo fáze číslo štyri nastane aj otvorenie obchodných centier, v ktorých doteraz mohli zostať otvorené len potraviny, lekárne či očné optiky a drogérie. Od 20. mája sa budeme môcť najesť aj vo vnútorných priestoroch reštaurácií. 

Od 20. mája otvárame kiná aj obchodné centrá, rúška budú dobrovoľné. Zmeny nastanú aj na hraniciach
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Vonkajšie terasy reštaurácií sú otvorené už teraz s povinnosťou dvojmetrovej vzdialenosti medzi jednotlivými stolmi. Tieto pravidlá sa tak presunú z vonkajších terás aj dovnútra. 

Do fitness centier sme sa však tešili predčasne. Zatiaľ zostávajú vnútorné športoviská zatvorené pre verejnosť, ale kluby už aj tieto vnútorné priestory budú môcť využívať.

Od stredy sa Slováci vrátia aj do kín či divadiel, ktorých kapacita bude nateraz limitovaná na 100 osôb.

Zmena režimu na hraniciach

Vďaka pozitívne sa vyvíjajúcej epidemiologickej situácie v okolitých štátoch pristúpila vláda aj k uvoľneniu režimu na hraniciach. Ak sa človek, ktorý má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky, a vycestuje do Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka na menej ako 24 hodín, po návrate nebude musieť byť testovaný na Covid-19 a ani nebude mať povinnosť podstúpiť povinnú karanténu.

Odporúčané
Od pondelka nás čaká radikálne uvoľňovanie opatrení, vyhlásil to minister zdravotníctva Marek Krajčí Od pondelka nás čaká radikálne uvoľňovanie opatrení, vyhlásil to minister zdravotníctva Marek Krajčí 17. mája 2020, 12:06

Školy otvoria len pre malé deti 

So zachovaním prísnych hygienických opatrení by sa už od 1. júna mali v obmedzenom režime otvoriť škôlky a školy pre žiakov do 5. ročníka. V pláne je aj otvorenie detských klubov pre deti do 10 rokov. V triede dokonca nebude maximálne iba 12, ale rovno 20 žiakov.

Minister školstva Gröhling ale dodal, že chce takto čím skôr odbremeniť rodičov, ktorí museli byť doma s deťmi na OČR.

uvoľňovanie opatrení
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia