Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2020, 22:13
Čas čítania 1:25
Adam Novosad

Američanka protestovala proti karanténe s nacistickým nápisom z Osvienčimu. Veľavravný odkaz jej poslalo múzeum holokaustu

NEWS
Uložiť Uložené

Množstvo Američanov protestuje proti obmedzeniam vychádzania.

V mnohých amerických štátoch sú v posledných týždňoch protesty proti obmedzeniam a zákazom vychádzania. Američania odmietajú odopieranie svojich práv o voľnom pohybe. V mnohých mestách jednotlivých štátov sa objavujú protestujúci pred vládnymi budovami, niektorí dokonca so zbraňami v rukách, upozorňuje NBC News.

Na jednom z takýchto protestov v Chicagu, v štáte Illinois, sa zúčastnila žena s kontroverzným plagátom, ktorú odfotil Dennis Kosuth. Napísaný na ňom mala nacistický slogan „Arbeit macht frei“, ktorý v preklade znamená „Práca oslobodzuje“ a dodnes zostáva umiestnený nad bránou koncentračného tábora Osvienčim. 

Protestujúca žena za slogan doplnila meno súčasného guvernéra štátu Illinois J.B. Pritzkera. Samotný guvernér, ktorý je židovského pôvodu, reagoval na plagát prostredníctvom Twitteru. 

„Strávil som dekády svojho života bojom proti bigotnosti a nenávisti,“ napísal v príspevku. Nechápal, ako je možné, že v roku 2020 sa niekto na verejnosti objaví s nacistickými sloganmi či svastikou.

Odporúčané
Matovič: Spájame druhú a tretiu fázu otvárania ekonomiky, rozhodlo konzílium odborníkov Matovič: Spájame druhú a tretiu fázu otvárania ekonomiky, rozhodlo konzílium odborníkov 4. mája 2020, 14:52

Na slogan z protestu zareagovalo aj múzeum holokaustu v koncentračnom tábore Osvienčim. Na Twitteri zdieľalo fotku protestujúcej s komentárom, že slogan „Arbeit macht frei“ bol falošnou a cynickou ilúziou, ktorú SS vytváralo pre väzňov.

„Tie slová sa stali jednou z ikon ľudskej nenávisti. Je bolestivé vidieť tento symbol znovu použitý na šírenie nenávisti. Je to symptóm morálnej a intelektuálnej degenerácie,“ znel záver správy.

V koncentračnom tábore Osvienčim pritom počas druhej svetovej vojny nacistickí vojaci vyvraždili viac ako 1,1 milióna väzňov. Tábor, ktorý leží v južnej časti Poľska, nie tak ďaleko od slovenských hraníc, bol najväčší zo všetkých vyhladzovacích táborov postavených Treťou ríšou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia