Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2020, 7:17
Čas čítania 1:05
Tina Hamarova

„Houston, máme problém.“ Vieš, odkiaľ je táto veta?

PODCASTY CESTOVANIE NASA USA
Uložiť Uložené

Vo Všesvet podcaste sme sa boli tento týždeň pozrieť v americkom meste Houston – centre ropných spoločností a vesmírnych operácií USA.

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Všesvet na Refresheri

Keď si človek povie Texas, prvé, čo mu príde na um, sú kovbojské čižmy so slamou a „najvidláckejší“ americký prízvuk, aký môže byť. „Houston je ale iný, je viac kozpompolitným. Majoritní Američania tam žijú v relatívne pohodovej atmosfére s Hispáncami, aj napriek tomu, že väčšina z nich sú voliči Trumpa,“ hovoria manželia Hubočanovci Tomáš a Naďa, ktorí sa boli v Houstone pozrieť tento rok na jar. 

Keďže je to jedno z hlavných miest ropného priemyslu, Tomáš tam chodí najmä za prácou. Keďže od detstva ale sníval o kariére astronauta, nikdy nevynechá návštevu národného úradu pre letectvo a vesmír alias NASA. Vraj, keď máte cez týždeň šťastie, môžete pozorovať profesionálnych astronautov, ako sa pripravujú na lety do vesmíru. Majú k dispozícii dokonca na vlas rovnakú loď, ako je Medzinárodná stanica ISS vo vesmíre. 

Vo vesmírnom centre môžeš z času na čas počuť aj slávnu vetu „Houston, máme problém,“ ktorú hlásili zúfalí astronauti z vesmírnej lode Apollo 13. Nakoniec, našťastie, aj bez pomoci centra zvládli krkolomný manéver okolo Mesiaca a vrátili sa úspešne na Zem.

„Houston, máme problém.“ Vieš odkiaľ je táto veta?
Zdroj: Naďa Hubočan

„Houston, máme problém.“ Vieš odkiaľ je táto veta?
Zdroj: Naďa Hubočan
V tomto podcaste sa dozvieš:
  • Či je NASA centrum prístupné pre verejnosť
  • Ako sa nazýva krava s hrbom, a prečo Texasania také chovajú
  • Ktoré mesto je v Texase krajšie ako Houston
  • Prečo si ľudia z Texasu myslia, že sú viac

„Houston, máme problém.“ Vieš odkiaľ je táto veta?
Zdroj: Naďa Hubočan

Všesvet podcast vychádza každý týždeň a prináša zaujímavé rozhovory o všemožných miestach, ľuďoch a všelijakých nápadoch a plánoch, ako spoznať svet. Moderujú ho Tina Hamárová a Naďa Hubočan

V prípade akýchkoľvek návrhov alebo pripomienok k podcastom nám napíš na adresu [email protected] alebo [email protected]
Domov
Zdieľať
Diskusia