Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. apríla 2020, 11:03
Čas čítania 5:27
Matej Krajčovič

Vybrali sme 6 najlepších elektrických kolobežiek a pridali rady, podľa ktorých zvolíš tú správnu

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Kúpu kolobežky si musíš poriadne rozmyslieť. Základnou otázkou je, kde plánuješ jazdiť.

Elektrické kolobežky sa stali hitom minulého roka. Slováci sa na nich začali voziť tak často, že polícia dokonca musela zakročiť a spolu s Ministerstvom vnútra predstavila novelu zákona, ktorá e-kolobežkárom stanovila jasné pravidlá. 

Tento rok ešte väčšina kolobežiek odpočíva doma, opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu totiž spôsobili, že veľká časť ľudí pracuje z domu a pomocníka na presun do práce  nepotrebuje.

Je však čoraz teplejšie a veľa ľudí sa do prírody vydáva práve na kolobežke. Navyše, keďže v MHD môže byť riziko nákazy najvyššie, je najlepší čas na jednoduchý návod, podľa ktorého si z množstva modelov na trhu vyberieš ten správny pre seba. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo hovoria o používaní kolobežiek slovenské zákony a či môžeš jazdiť po chodníku
  • Či by si mal pri jazde na kolobežke nosiť prilbu, alebo nie 

Elektrická kolobežka patrí na cyklochodník alebo cestu

Pojem „kolobežka s pomocným motorčekom“ už pozná aj Zákon o cestnej premávke (Zákon č. 8/2019 z. z.), konkrétne paragraf 55a. Z neho vyplýva, že po normálnych cestách môžeš na kolobežke jazdiť len v prípade, že máš aspoň 15 rokov. Inak ti kolobežka zostane iba na zábavku po obytných zónach.

Vo väčšine prípadov musíš jazdiť po ceste alebo po cyklochodníku. Na bežnom chodníku pre peších sa pohybovať môžeš, no len rýchlosťou chôdze, čo je samozrejme nudné a v praxi ťažko realizovateľné. Ak pôjdeš rýchlejšie, policajti ti môžu dať pokutu.  

Na kolobežke nemusíš mať prilbu, jej nosenie ale určite aspoň zváž. Ochrana hlavy nie je hanba a v prípade pádu ti môže zachrániť život. Ak siahneš po helme na skateboard, namiesto tej na bicykel s aerodynamickým tvarom a množstvom otvorov, nebude to vyzerať najhoršie, čo povieš?

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: raine.co
Odporúčané
Muž idúci na kolobežke narazil do 71-ročnej chodkyne, nehodu neprežil Muž idúci na kolobežke narazil do 71-ročnej chodkyne, nehodu neprežil 6. decembra 2019, 16:20

Nebezpečnejšia a menej pohodlná než bicykel. Možno ju vlastne nechceš

Väčšina kolobežiek sa dokáže „rozgúlať“ na rýchlosť 25 km/h alebo viac. To je rovnaké, ako  svižná jazda na bicykli, takže si vieš predstaviť, ako asi dopadneš, keď v tejto rýchlosti náhle „vystúpiš“.

Lenže na bicykli sedíš, ťažisko máš oveľa nižšie, zadkom v sedle zvyšuješ stabilitu a jeho kolesá sú  dostatočne veľké, aby sa pohodlne prevalili cez všetky kamene, hrby a výmole. 

Ak máš od domu až k práci natiahnutý krásny nový cyklochodník, bude všetko v poriadku. Jazda do práce bude ťažká pohoda, vyhneš sa preplnenému autobusu a vysmiaty sa za svoj pracovný stôl dostaneš ešte rýchlejšie, než doteraz. 

Toto je veľmi dobrý chodník pre jazdu na kolobežke

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Lenže zrejme bývaš na Slovensku. Najbližší cyklopruh vedie odnikiaľ nikam a po bežných chodníkoch je utrpenie aj kráčať medzi mlákami v daždi, nie to ešte jazdiť na kolobežke. 

Realita? Po 200 metroch budeš musieť zosadnúť, aby si na konci chodníka mohol zísť z obrubníka na cestu. Prejdeš cez cestu, kolobežku vyložíš na ďalší obrubník. Pojazdíš si 300 metrov a celé si to zopakuješ. Medzičasom obchádzaš mamičky s kočíkmi, ľudí čakajúcich na zastávke a počas toho skenuješ nerovnosti a jamy, ktoré by ťa okamžite poslali rovno na zem.

 Toto je veľmi zlý chodník pre jazdu na kolobežke. Bohužiaľ, takýchto je oveľa viac

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: Matej Krajčovič / REFRESHER

Inak, fotky som nenastajloval len tak, obe sú z reálneho pokusu, keď som sa na kolobežke skúsil dostať z domu do práce po Bratislave. Raz. MHD-čka sa v tom čase ukázala ako lepšia voľba. 

Experiment na 10 km trase trval skoro 45 minút (ráno tam a večer späť teda jeden a pol hodiny) a ja som sa cítil, ako keby som odpracoval celú zmenu so zbíjačkou v ruke. 

Sčasti to však bolo preto, že tento konkrétny model kolobežky (na fotke je SXT Neo), sa aspoň na túto konkrétnu trasu ukázal, ako nie príliš vhodný. Viem však, čo by tvoja kolobežka mala mať, aby si bol spokojnejší.

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov

Kolesá

Čím väčšie, tým lepšie. Ak má kolobežka malé, napríklad 6-palcové kolieska z tvrdej gumy, bude vhodná len na naozaj hladký asfalt. Výhodou plných kolies je ich odolnosť proti defektom a prakticky bezúdržbový život, no všetky nerovnosti dostaneš rovno do riadidiel a zápästí. Na horších povrchoch je to naozaj utrpenie a koleduješ si o syndróm karpálneho tunela, podobne ako robotníci pri rozbíjaní betónu.

Odporúčam ti čo najväčšie nafukovacie kolieska. Áno, budeš ich musieť pravidelne dofukovať a možno niekedy dostaneš aj defekt. Jazda však bude pohodlnejšia, a hlavne, väčší priemer kolesa znamená menšiu šancu, že ťa prvý kameň alebo diera na chodníku pošlú na zem. 

Na internete tiež nájdeš viacero videí, kde sa majitelia pokúšajú vymeniť pôvodné, už aj tak relatívne veľké 8,5'' kolesá na kolobežke od Xiaomi za 10-palcové. Vedia prečo. 

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: www.youtube.com

Brzdy

Lacnejšie modely majú vzadu klasickú brzdu, ktorú ovládaš pätou alebo špičkou nohy ako na bežnej detskej kolobežke. Ja som si na tento systém nikdy nezvykol, možno preto, že som sám kolobežku v tom čase nemal. 

Predok väčšinou brzdí elektromagneticky, teda elektromotorom na „opačný ťah“. Odporúčam ti však kolobežku, ktorá má aspoň jednu normálnu kotúčovú brzdu, ovládanú páčkou ako na bicykli. Je to jediné riešenie, ktoré funguje a brzdí normálne. 

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: www.youtube.com

Výkon a hmotnosť

Platí, že čím vyšší výkon, tým skôr sa kolobežka rozbehne na maximálnu rýchlosť aj s trochu ťažším jazdcom. 

Najpredávanejšie kolobežky od Xiaomi majú napríklad výkon 250 W, čo na rovine úplne stačí, no diaľničný nadjazd už motorček nedá a do väčšieho kopca sa budeš musieť vyšplhať za pomoci klasického odrážania sa nohou. 

Na trhu však nájdeš aj šialené kúsky s 500 či 700 W motorom ako v prípade City Boss T7, kde majitelia v recenziách tvrdia, že stroj zvládne uháňať maximálnou rýchlosťou 35 km/h  aj do mierneho kopca. Takéto výrobky by sme však mali radiť skôr medzi elektrické motorky, nie kolobežky. Do rúk tínedžerov na cestu do školy asi nepatria

Odporúčané
Ferrari medzi elektrickými kolobežkami. Táto vytiahne 50 km/h, predbehneš s ňou aj auto Ferrari medzi elektrickými kolobežkami. Táto vytiahne 50 km/h, predbehneš s ňou aj auto 6. novembra 2019, 16:09

Hmotnosť chceš samozrejme čo najnižšiu, pri základných modeloch môže byť okolo 10 kilogramov. To bude ideálne na každodenné nosenie po schodoch alebo skladanie do vlaku. Supervýkonné beštie môžu mať aj dvojnásobok, teda 20 kg. 

Dojazd

Snáď najdôležitejším údajom je počet kilometrov, ktorý na kolobežke urobíš na jedno nabitie. Bohužiaľ, výrobcovia pri tomto údaji obvykle poriadne zavádzajú. Ak si prečítaš, že kolobežka má dojazd 30 kilometrov, reálne rátaj skôr s 20 kilometrami, možno menej. Skrátka, dole aj o tretinu alebo rovnú polovicu. 

Dojazd je totiž vždy počítaný pri jazde konštantnou rýchlosťou a po rovine. V praxi sa však budeš neustále rozbiehať z križovatiek, chodníkov a zákrut. Pri týchto akceleráciách spáliš obrovské množstvo energie. 

6 tipov na konkrétne kolobežky

Xiaomi Mi Scooter 2 a Xiaomi Mi Electric Scooter Pro (359 eur alebo 479 eur)

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: mi.com

Xiaomi je pre mnohých jasnou voľbou a aj v slovenských mestách ju nepochybne uvidíš najčastejšie. Základný Mi Scooter 2 za 359 eur má papierový dojazd 30 km, podľa reálnych skúseností skôr tak 20 km. 

Výhodou je kotúčová brzda, veľké 8,5-palcové nafukovacie kolieska a asi najširšia dostupnosť príslušenstva a náhradných dielov. Nevýhodou je len 250 W motor, ktorý do kopca veľmi nevládze.

Odporúčané
Elektrická kolobežka od Xiaomi predstavuje ideálny mestský dopravný prostriedok Elektrická kolobežka od Xiaomi predstavuje ideálny mestský dopravný prostriedok 17. augusta 2018, 10:10

Novšia verzia Mi Electric Scooter Pro má aspoň 300 W a dojazd 45 km, čo už sú parádne údaje. Za 499 eur ju možno len odporučiť, pokiaľ to pre teba nie je príliš drahé. 

Ninebot by Segway Kickscooter ES2 (399 eur)

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: Ninebot.com

Konkurenciou pre Xiaomi je Kickscooter ES2 od spojených značiek Ninebot a Segway, Nie nadarmo sa pre Xiaomi alebo Segway Kickscooter ES2 (s externou batériou označený ako ES4) najčastejšie rozhodujú aj služby ako Lime, Bird alebo dnes už neexistujúci bratislavský Mint, ktoré ponúkajú zdieľané kolobežky vo svetových metropolách. 

Za 399 eur získaš trochu silnejší 300 W motor a lepšiu ovládateľnosť vďaka väčšiemu uhlu otáčania riadidiel. Brzdí sa však len elektromagnetickou brzdou a jazda bude o dosť tvrdšia. 

Ninebot by Segway Kickscooter Max G30 (762 eur)

Top model Kickscooter Max G30 je už niekde úplne inde. Späť je páková brzda na riadidlách, výkon poskočil na 350 wattov a dojazd dosahuje až neuveriteľných 65 klilometrov. 

Má však viac než 18 kilogramov, takže namiesto schodov budeš preferovať výťah. Je to kvôli obrovskej batérii a zabudovanému zdroju, takže v ruksaku nebudeš musieť nosiť nabíjačku, iba kábel. Čo by si však chcel za 762 eur? Takú hodnotu možno nemajú ani niektoré autá na parkovisku pod tvojou bytovkou. 

Joyor Y10 (1 099 eur)

Toto je motorka. Výkon 500 wattov, dojazd až 70 kilometrov, maximálna rýchlosť 35 km/h. Hlavne opatrne, s prilbou a za 1 099 eur. S hmotnosťou 23 kilogramov ju prenášať veľmi nebudeš, výškovo nastaviteľné riadidlá a poriadne odpruženie či brzdy, by ale mohli odkopírovať aj všetci ostatní výrobcovia. 

Najrozumnejšie bude si k nej prikúpiť ponúkané prídavné sedlo pre väčšiu stabilitu, pohodlie a bezpečnosť.

Kugoo S1 (314 eur)

Čo si treba všímať pri výbere elektrickej kolobežky? Toto je 6 najlepších modelov
Zdroj: scoo.sk

Z druhého konca ponuky sa dá vybrať Kugoo S1 za 314 eur. Ide zrejme o najlacnejšiu kolobežku s použiteľným dojazdom, ktorý má byť papierových 30 kilometrov a váži len 11 kilogramov. Motor ponúkne výkon 350 wattov.

Odolnosť konštrukcie a kvalita môže byť trochu otázna, v tejto triede ale už musíš počítať aj s niektorými kompromismi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia