Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2020, 21:53
Čas čítania 0:43
Adam Novosad

Slováci, ktorí neveria očkovaniu, by sa nedali zaočkovať ani proti koronavírusu, ukazuje prieskum SAV

NEWS OČKOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Antivaxeri si podľa SAV udržiavajú svoje iracionálne postoje aj v čase koronavírusu.

Slovenskí antivaxeri by odmietli aj vakcínu proti koronavírusu. Od začiatku marca sa Ústav experimentálnej psychológie v rámci Centra spoločenských a psychologických vied SAV v prieskume snaží zisťovať postoje ľudí v čase celosvetovej krízy. Získané poznatky zverejňuje postupne, a tak teraz v blogu Denníka N informuje aj o dôležitosti vedeckého myslenia u nášho obyvateľstva.

Slováci, ktorí neveria očkovaniu, by sa nedali zaočkovať ani proti koronavírusu, ukazuje prieskum SAV
Zdroj: TASR/AP

V čase koronavírusu sa po sociálnych sieťach šíria dezinformácie a hoaxy, ktorým vďaka vedeckému mysleniu dokážeme odolávať. Prieskum však ukazuje, že ak raz Slovák nedôveruje očkovaniam, len veľmi ťažko zmení názor aj v akejkoľvek novej pandémii. V prieskume vedci zisťovali, či by mali Slováci záujem o očkovanie proti koronavírusu a odpovede porovnávali s mierou vedeckého myslenia. 

Ústav experimentálnej psychológie konštatuje, že ľudia s lepším vedeckým myslením by síce očkovanie prijali vo väčšej miere, ale ochotu zaočkovať sa proti koronavírusu najviac ovplyvňuje už existujúci názor na očkovanie vo všeobecnosti.

Odporúčané
8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet 8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet 1. apríla 2020, 17:01

Ak antivaxeri odmietali očkovanie proti chrípke, tým menej by boli ochotní zaočkovať sa proti koronavírusu. Tieto predchádzajúce názory si podľa prieskumu ľudia odmietajúci očkovanie udržiavajú aj v súčasnej pandémii.

V závere autori podotýkajú, že tieto názory sa môžu vyvíjať podľa toho, ako veľmi sa obyvateľstvo cíti v kríze ohrozené. V čase pandémie ľudí totiž viac ovplyvňujú emócie ako vedecké poznatky.

Domov
Zdieľať
Diskusia