Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2020, 19:12
Čas čítania 1:49
Tina Hamarova

Na Slovensku je od nedele 61 nakazených koronavírusom. Premiér vyhlásil núdzový stav

Na Slovensku je od nedele 61 nakazených koronavírusom. Premiér vyhlásil núdzový stav
Zdroj: TASR/ Michal Svítok
ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Od pondelka budú okrem potravín, drogérie a lekární zatvorené všetky maloobchodné predajne. V reštaurácii si môžete jedlo objednať na diaľku.

Pellegrini potvrdil, že od nedele má Slovensko spolu 61 pacientov pozitívnych na Covid-19, dnes pribudlo 17 nových prípadov. 1375 pacientov bolo negatívnych. Premiér vyhlásil na Slovensku núdzový stav. Zatiaľ by sa mal týkať len zdravotníctva. Na brífingu sa v nedeľu večer zišla celá vláda SR.

Krízový štáb bude rokovať o ďalšej sade opatrení aj zajtra. Pravdepodobne sa tam objaví aj zákaz vstupu do dopravných prostriedkov bez rúška. Malo by to platiť aj pre všetky zariadenia, ktoré ostávajú otvorené, čiže potraviny, lekárne, pošty a podobne.

Na Slovensku je od nedele 61 nakazených koronavírusom. Premiér vyhlásil núdzový stav
Zdroj: TASR/ Michal Svítok
 

Odporúčané
Záznam: Na Slovensku je 61 pacientov nakazených koronavírusom, premiér vyhlásil núdzový stav Záznam: Na Slovensku je 61 pacientov nakazených koronavírusom, premiér vyhlásil núdzový stav 15. marca 2020, 8:05

Kto sú noví pacienti

V Trenčíne sú to dvaja muži, dve ženy, jedno dieťa. Trnava hlási jeden prípad, je to hospitalizovaný muž, ktorému potvrdili cestovateľskú anamnézu, bude prevezený do Bratislavy. V Martine je potvrdený jeden muž, ktorý bol na kongrese v zahraničí. Nové Zámky majú jeden prípad v domácej izolácii, žena bola v kontakte nakazeným. V Braislave je 5 nových prípadov, v Banskej Bystrici ide o 65-ročnú pani, ktorá bola nakazená členom rodiny. V Nitre sú to tri prípady. Všetci pacienti sú podľa premiéra zatiaľ stabilizovaní.

Núdzový stav

Vláda vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku núdzový stav. Pellegrini zdôraznil, že vyhlásenie núdzového stavu neznamená žiadny problém v slovenskom zdravotníctve. Núdzový stav má umožniť presuny personálu a techniky, zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce.

Nové opatrenia

Vláda vyhodnotila opatrenia a dnes prijala nové zásadné rozhodnutia. „Ukazuje sa, že Slovensko, ktoré sa rozhodlo spomedzi európskych krajín reagovať prudšie aj napriek malému počiatočnému počtu prípadov, urobilo správne. Zatiaľ sa darí držať tú krivku ochorenia,“ povedal Peter Pellegrini.

Na Slovensku je od nedele 61 nakazených koronavírusom. Premiér vyhlásil núdzový stav
Zdroj: TASR/ Michal Svítok

Od pondelka musia byť zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem potravín, drogérie, lekární, výdajní zdravotníckych pomôcok, stravovacích zariadení, pôšt, bánk, poisťovní, prevádzok operátorov, obchodov s krmivom pre zvieratá a veterinárnych ambulancií. Napríklad predajne ako mäsiarstvo či zelovoc ostanú otvorené.

V prípade reštaurácií sa zakazuje prítomnosť zákazníkov v priestoroch prevádzok. Znamená to, že reštaurácie, bufety a fastfoody nebudú zatvorené, ale môžu fungovať len ako výdajne alebo donášky, zákazníci nesmú vstúpiť do prevádzok.

Obmedzujú sa operačné zákroky vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, vrátane tých súkromných, s výnimkou tých, ktoré súvisia s ochranou života pacientov.

Minister zahraničných vecí zároveň pripraví plán na presun Slovákov zo zahraničia domov.  Uprednostnené budú deti a mládež a tí, ktorí sú tam z pracovných povinností. „Na poslednom mieste budú ľudia, ktorí si šli zahrať golf alebo si oddýchnuť,“ povedal Pellegrini.

Vláda odporúča primátorom a starostom, aby v týchto náročných dňoch umožnili neobmedzený prístup osobám patriacim k margiánalizovaným skupinám k pitnej vode.

Celú tlačovku po mimoriadnom zasadaní vlády si môžeš pozrieť TU:

 

Volkswage zatvára

Najväčší zamestnávateľ na Slovensku Volkswagen zastaví výrobu na všetkých linkách pondelok poobede až v utorok ráno. Spoločnosť to oznámila v tlačovej správe po tom, čo to na tlačovke avizoval premiér Peter Pellegrini. Zastavenie výroby bude platiť až do odvolania. Pravdepodobne sa tam vyskytla nákaza Covid-19


Domov
Zdieľať
Diskusia