Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2020, 11:33
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš

Mám pre teba vianočný biznis, písal vraj Marian Kočner Norbertovi Bödörovi. Malo ísť o 8-miliónovú zmenku Markízy

NEWS MARIAN KOČNER NORBERT BÖDÖR
Uložiť Uložené

Ďalšia časť komunikácie z Threemy odhaľuje, ako chcel Marian Kočner získať podiel v Markíze, keby ju kúpila finančná skupina Penta.

Krátko pred Vianocami v roku 2017 písal Marian Kočner obžalovaný z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej správu svojmu kamarátovi Norbertovi Bödörovi – podnikateľovi z Nitry. Ponúkal mu „vianočný biznis,“ ktorý sa mal týkať jednej 8-miliónovej zmenky voči televízii Markíza. Kočner popisuje vyplyvnému podnikateľovi, ako chce, aby obchod prebehol. „Peniaze ostanú účte predávajúceho a nemalo sa s nimi hýbať,“ písal mu, podľa nadácie Zastavme korupciu, ktorá cituje Kočnerovu knižnicu v rámci jej sprístupnenia medzinárodnou organizáciou investigatívnych novinárov OCCRP.

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

Zo správ vyplýva, že vďaka tejto zmenke by sa mohol Bödör dostať do Markízy. V tom čase sa totiž hovorilo o tom, že finančná skupina Penta mala záujem o kúpu televízie, aby ju zaradila do svojho relatívne širokého portfólia médií. Penta denníku SME potvrdila, že mala o Markízu záujem a obchod sa jej takmer podarilo uzavrieť, dodala, že ani v takom prípade by sa do nej dvojica podnikateľov nedostala. 

Z toho, čo písal Kočner kamarátovi z Nitry sa dá predpokladať, že plánoval na Jaroslava Haščáka ako jedného zo šéfov Penty blaf. „Potom môžeme začať so Slavom debatu o podmienkach. Buď nás pustí do Markízy (alebo len Teba) alebo nás vyplatí,” písal Kočner. Myslel si pri tom, že sa mu podarí z Haščáka „vytlačiť podiel vo firme.”

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Spomínaná zmenka je jednou zo štyroch, ktoré vlastní Kočnerova firma Inkasný servis a Kočner je, spolu s Pavlom Ruskom, obžalovaný z ich falšovania. Rozsudok sa dozvieme vo štvrtok 27. februára. Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi navrhol prokurátor Ján Šanta trest vo výške maximálne 20 rokov vo väzení, záver hlavného pojednávania budeme sledovať v živej reportáži priamo z Pezinka.

Už ani predsedníčka senátu Ružena Sabová nemá o zákonnosti komunikácie pochybnosti a je len otázkou času, kedy sa budú prepisy čítať na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy jána Kuciaka. 

Túto správu získali novinári z Kočnerovej komunikácie, ktorú v rámci projektu takzvanej Kočnerovej knižnice sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP.
Túto správu získali novinári z Kočnerovej komunikácie, ktorú v rámci projektu takzvanej Kočnerovej knižnice sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP. Zdroj: OCCRP
Domov
Zdieľať
Diskusia